Ваксина срещу рак на мозъка спира растежа на тумора при първи изпитания върху хора

Ваня Милева Последна промяна на 29 март 2021 в 09:29 10348 0

ЯМР изображение на дифузен глиом. Кредит: Universitätsmedizin Mannheim

Една ваксина, чиято цел е конкретен вид мозъчен тумор, е тествана върху хора за първи път, а резултатите показват, че е безопасна и ефективна за лечение на рак. По-голямата част от пациентите, включени в проучването, развиват имунен отговор към определени протеини, свързани с рака, като при 82% от тях се наблюдава пълно спиране на растежа на тумора за следващите две години.

Ваксината е разработена като лечение за дифузни глиоми, които се разпространяват в мозъка и поради това е трудно да се отстранят хирургически, докато стандартните лечения като химиотерапия и лъчетерапия често не успяват да дадат ефект.

За щастие обаче дифузните глиоми имат едно основно слабо място, тъй като клетките им развиват специфична мутация при повече от 70% от пациентите. Тази мутация засяга ензим, наречен изоцитрат дехидрогеназа 1 (IDH1 - isocitrate dehydrogenase 1), която го кара да промени структуратата си и да се преобразува в нов протеин, наречен неоепитоп. От решаващо значение е, че този мутирал IDH1 се намира само в глиомите и не се среща в здрава тъкан, което означава, че имунната система го разпознава като чужд.

Поради това авторите на изследването се стремят да разработят ваксина, за да предизвикат образуването на антитела, които могат да намерят и унищожават този мутирал протеин.

„Идеята ни беше да подкрепим имунната система на пациентите и да използваме ваксина като целенасочен начин да се предупреди за специфичния за тумора неоепитоп“, обяснява авторът на изследването Майкъл Платен (Michael Platten), ръководител на Катедрата по неврология в Медицинския факултет на Университета в Манхайм и ръководител на отдел в Германския център за изследване на рака (DKFZ).

Преди провеждането на проучването екипът вече е успял да синтезира мутиралия протеин IDH1, използвайки го за успешно ваксиниране на мишки и спиране на увеличаването и разпространението на IDH-1-мутирали тумори.

В статия, публикувана в списание Nature, изследователите обясняват как са приложили своята ваксина на 33 пациенти с IDH1-мутирал глиом, като част от фаза I на проучване. Всички участници са получили ваксината заедно със стандартното лечение на рак и никой не е имал странични ефекти в резултат на участието си в проучването.

Индуцираните от ваксина имунни отговори са наблюдавани при 93,3% от пациентите, които са развили голям брой Т клетки с рецептори, които реагират специфично на мутиралия IDH1. 

Най-важното е, че 84% от пациентите са оцелели в продължение на три години след лечението, като при 64% туморите не нарастват през през този период. От тези, които са развили имунен отговор, 82% са имали пълно спиране на туморния растеж в продължение на две години след лечението.

Необходими по-големи, плацебо контролирани проучвания, преди да се направят някакви солидни заключения, смята Платен.

„Безопасността и имуногенността на ваксината бяха толкова убедителни, че продължихме да следваме концепцията за ваксината в следваща фаза, която проучваме“, обяснява той.

При второто проучване на ваксината изследователите комбинират ваксината IDH1 с имунотерапия с инхибитори на контролни точки, което обикновено повишава имунната система. Според Платен това може да засили имунния отговор на организма към ваксината като по този начин повиши способността на белите кръвни клетки да унищожат глиомите в мозъка.

 "Инхибиторите на контролни точки действат като стимулиране на имунната система. Ние смятаме, че има голяма вероятност те да активират имунните клетки срещу глиомите в още по-голяма степен."

Справка: 

Michael Platten, Lukas Bunse, Antje Wick, Theresa Bunse, Lucian Le Cornet, Inga Harting, Felix Sahm, Khwab Sanghvi, Chin Leng Tan, Isabel Poschke, Edward Green, Sune Justesen, Geoffrey A. Behrens, Michael Breckwoldt, Angelika Freitag, Lisa-Marie Rother, Anita Schmitt, Oliver Schnell, Jörg Hense, Martin Misch, Dietmar Krex, Stefan Stevanović, Ghazaleh Tabatabai, Joachim P. Steinbach, Martin Bendszus, Andreas von Deimling, Michael Schmitt, and Wolfgang Wick: A vaccine targeting mutant IDH1 in newly diagnosed glioma

Nature 2021, DOI: https://dx.doi.org/10.1038/s41586-021-03363-z

Източник: Vaccination against mutated protein tested in brain tumor patients for the first time, DKFZ

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !