Ваксина за диабет скоро ще се тества върху хора

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2017 в 08:38 8208 0

Кредит Pixabay

Във Финландия е разработена ваксина срещу захарен диабет тип 1, която вече успешно е тествана върху лабораторни мишки, съобщава сайтът на финландската телевизия Yle Uutiset.

След повече от 20 години изследвания Учените от университета в Тампере и Университета на Хелзинки представиха убедителни доказателства, че причинителят на диабет от първи тип е ентеровирус и най-често се появява в детска възраст. Вирусът навлиза в панкреаса и разрушава клетките, произвеждащи инсулин.

Клиничните изпитания с върху хора ще започнат в края на 2018 г. и ще се проведат във Финландия.

Ако ваксината се окаже ефективна срещу диабета, масовото й използване може да се осъществи след около осем години, казва проф Хейки Хеюте (Heikki Hyöty).

Зелените клетки са инсулин-продуциращи клетки, които се разрушават при диабет. Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta / Tampereen ylipopisto

През 2018 г. лекарите планират да бъдат ваксинирани 30 здрави мъже, за да се провери нейната безопасност,  а след това - на 150 деца, за да се докаже ефективността на лекарството. В последния етап на изпитанията се планира да се ваксинират около 4000 деца, за да се определи дали ваксината помага за предотвратяване на заболяването.

Ентеровируси - най-често срещаните вируси, които причиняват разнообразни болести - от грип и конюнктивит до менингит.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !