Ваксината срещу COVID-19 на учени от Оксфорд отключва имунен отговор

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 юли 2020 в 18:59 8136 0

Кредит Oxford University

Ваксина срещу новия коронавирус, разработена от учени в Университета на Оксфорд, е безопасна и отключва имунен отговор у пациентите. Изследването е публикувано в престижното издание The Lancet, ден след като редактора Ричард Хортън (Richard Horton) съобщи в профила си в Twitter, че предстои важна публикация, свързана с ваксините.

Клинично изпитване върху 1 077 души показва, че ваксината ги стимулира да произвеждат Т-клетки, които да се борят с коронавируса.

Тези резултати дават големи надежди, но все още е твърде рано да се знае дали това е достатъчно, за да се осигури защита и в момента се провеждат и по-големи изпитвания. Във Великобритания вече са поръчани 100 милиона дози от ваксината. 

Как работи ваксината?

Ваксината, наречена ChAdOx1 nCoV-19, е разработена с безпрецедентна скорост. Създадена е от генетично модифициран вирус, който причинява обикновена настинка при шимпанзета. Той е променен, така че да не предизвика инфекция при хората, както и да прилича повече на коронавируса.

Учените постигат това, прехвърляйки върху ваксината, която разработват, генетичните инструкции за шиповия протеин на коронавируса - средството, чрез което той завладява клетките. Това означава, че ваксината прилича на коронавирус толкова, че имунната система може да се научи да го атакува. 

Какво са антитела и Т-клетки?

Голяма част от вниманието към коронавируса пада върху антителата, но те са само една част от имунната защита. Антителата представляват малки протеини, създадени от имунната система, които се прикрепват към повърхността на вирусите. Неутрализиращи антитела могат да обезвредят вируса.

Т-клетките са голяма група бели кръвни клетки (левкоцити), които участват в координацията на имунната система и могат да определят кои клетки на тялото са били инфектирани и да ги разрушат.

Нивата на Т-клетките се повишават 14 дни след ваксинацията, а нивата на антителата - след 28 дни. Но изследването не е проведено за достатъчно дълго време, за да се определи колко дълго ще остане този ефект, обясняват авторите.

Проф. Андрю Полард (Prof Andrew Pollard) от изследователския екип в Оксфорд съобщава пред BBC:

"Много сме доволни с резултатите, тъй като виждаме едновременно неутрализиращи антитела и Т-клетки. Това е изключително обнадеждаващо и вярваме, че този тип отговор може да е свързан с предпазване. Но въпросът, който всеки си задава е, дали ваксината работи, дали предлага защита... и тук още изчакваме". 

Изследването показва, че 90% от хората, развиват неутрализиращи антитела след една доза от ваксината. Само на 10 души е поставена втора доза и всички те също произвеждат антитела.

"Не знаем необходимото ниво за защита, но можем да максимизираме отговорът с втора доза", обяснява проф. Полард. 

Част от процесът на изпитване е анализиране на проби от пациенти. Кредит: Oxford University

Ваксината безопасна ли е?

Да, но има и странични ефекти. Не са отчетени опасни странични ефекти от приема на ваксината, но 70% от участниците в изпитването развиват треска или главоболие. Учените обясняват, че те могат да бъдат контролирани с парацетамол.

"Все още предстои много работа преди да можем да потвърдим, че нашата ваксина ще помогне да се справим с пандемията от COVID-19, но тези първи резултати са обещаващи", обяснява Проф. Сара Гилбърт (Prof Sarah Gilbert) от Университета Оксфорд.

Кои са следващите стъпки на изпитването?

Резултатите, получени дотук, може да са обещаващи, но най-важната цел е да се осигури достатъчно безопасна ваксина, така че да бъде дадена на хората. Изследването не може да покаже дали ваксината ще предпази хората от разболяване и дори дали ще облекчи симптомите на COVID-19. 

В следващия етап на клиничните изпитвания ще се включат повече от 10 000 души във Великобритания. Изследването е разширено и в други страни, защото нивата на заболяване във Великобритания са ниски и това прави трудно да се разбере дали ваксината е ефективна.

Предстоят големи изследвания включващи 30 000 души в САЩ, 2 000 в ЮАР и 5 000 в Бразилия. Повдига се въпросът за изпитвания, при които ваксинирани хора биват заразени нарочно с коронавируса, но липсата на ефективно лечение поставя много етични ограничения. 

Кога ще има достъп до ваксината?

Възможно е ваксината срещу новия коронавирус да се докаже ефективна преди края на 2020 г., но няма да бъде широко достъпна.

Здравните работници ще имат приоритетен достъп, както и хората в рискови групи заради възраст или здравословно състояние. Широкодостъпна ваксинация вероятно ще е възможна най-рано през 2021 г. ако всичко се развива по план.

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън съобщи, че е обнадежден, но да се твърди със сигурност, че ще има ваксина тази или дори следващата година, е просто преувеличение.  

Как напредват разработките на другите ваксини?

Ваксината на учените от Оксфорд не е първата, достигнала до този етап на изпитване и екипи от САЩ и Китай публикуват сходни резултати.

Щатската компания Moderna е първата, чиято ваксина осигури неутрализиращи антитела. Те инжектират РНК (генетична информация) на коронавируса, която след това започва да произвежда вирусни протеини, които отключват имунен отговор.

Компаниите BioNtech и Pfizer също имат положителни резултати, прилагайки своите РНК ваксини. Техника, подобна на тази на Оксфорд, е разработена в Китай и също изглежда обнадеждаваща. 

Въпреки това всички тези подходи са абсолютната граница на науката и досега не е било доказвано, че работят. Разработват се и по-традиционни методи за създаване на ваксина. Компанията Valneva използва цял коронавирус, инактивира го и го инжектира след това. 

В света има общо 23 ваксини срещу коронавирус на различни етапи на клиничните изпитвания и още 140 в ранен етап на разработване. 

Във Великобритания са поръчани общо 190 милиона дози от ваксините на Оксфорд (100 милиона), BioNtech/Pfizer (30 милиона) и Valneva (60 милиона), дори и още да не е сигурно дали някоя от тях ще бъде ефективна за имунизацията на населението от 66 милиона души. Но от здравните власти искат да изпробват различните видове ваксини, за да се открие тази, която е едновременно безопасна и ефективна, като за различни групи на населението това може да са и различни продукти.  

Източник: BBC - Coronavirus: Oxford vaccine triggers immune response

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !