Ваксината срещу COVID за деца на възраст от 5 до 11 години е безопасна и ефективна, казва Pfizer

Ваня Милева Последна промяна на 21 септември 2021 в 07:49 5195 0

Кредит: HealthDay

Pfizer заяви в понеделник, че ваксината му срещу COVID-19 работи за деца на възраст от 5 до 11 години и че скоро ще поиска разрешение от САЩ за тази възрастова група - ключова стъпка към започване на ваксинации за най-младите.

Ваксината направена от Pfizer и германския им партньор BioNTech вече е достъпна за всеки на 12 и повече години. Но тъй като децата вече се връщат в училище и свръхзаразният вариант Делта предизвиква огромен скок в детските инфекции, много родители с тревога очакват ваксинацията за по-малките си деца.

За деца в начална училищна възраст Pfizer тества много по-ниска доза - една трета от количеството, което се инжектира досега. Изпитването включва 2268 участници на възраст от 5 до 11 години и се използва двудозова схема на ваксината, прилагана с интервал от 21 дни.

Това изпитване използва доза от 10 микрограма - по-малка от дозата от 30 микрограма, която е била използвана за децата на 12 и повече години. И все пак след втората си доза, децата на възраст от 5 до 11 години развиват нива на антитела за борба с коронавируса също толкова високи, колкото тийнейджърите и младежите, получаващи нормалните дози, заявява д-р Бил Грубер (Bill Grube), старши вицепрезидент на Pfizer, пред Associated Press.

Дозата за деца се оказа и безопасна, със сходни или по-малко временни странични ефекти - като възпаление на ръката, треска или болки - които изпитват и тийнейджърите.

„Мисля, че наистина постигнахме целта“, коментира Грубер, който също е и педиатър.

За спешна употреба

Грубер съобщава и че Pfizer ще подадат молба до Администрацията по храните и лекарствата до края на месеца за спешна употреба в тази възрастова група, последвана малко след това със заявки до европейските и британските регулаторни органи.

По-рано този месец шефът на FDA д-р Питър Маркс заяви, че след като Pfizer предаде резултатите от проучването си, неговата агенция ще оцени данните "надявам се до няколко седмици", за да реши дали ваксината е достатъчно безопасна и ефективна за по-малките деца.

Много западни страни досега са ваксинирали деца, не по-млади от 12 години, очаквайки доказателства за това коя е правилната доза и дали тя работи безопасно. Миналата седмица Куба започна имунизация на деца на 2 години със собствените си ваксини, а китайските регулаторни органи одобриха две от своите ваксини за деца до 3-годишна възраст.

Макар децата да са с по-малък риск от тежко заболяване или смърт от възрастните хора, повече от 5 милиона деца в САЩ са дали положителен тест за COVID-19 от началото на пандемията и поне 460 са починали, според Американската академия по педиатрия. Случаите при деца са се увеличили, след като делта вариантът се разпространи в САЩ.

Коронавирусните инфекции са се увеличили "експоненциално" сред децата в Съединените щати и сега представляват близо 29% от всички случаи, регистрирани в цялата страна, съобщи Американската академия по педиатрия миналата седмица.

Ваксинирането в САЩ

В момента около 85% от населението на САЩ има право да получи ваксина срещу Covid-19. Но възрастовата група от 5 до 11 представлява около 9% от общото население на Съединените щати, което ще увеличи имащите право до 94%.

Според последните данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, 63,8% от общото население на САЩ е получило поне една доза ваксина Covid-19, а 54,6% от населението е напълно ваксинирано.

Юношите са най-малко ваксинираната група в САЩ. Около 57% от подрастващите на възраст от 12 до 17 години са получили поне една доза, а 46% са напълно ваксинирани. Децата на 16 и повече години бяха включени в първоначалното разрешение за спешна употреба на ваксината Pfizer/BioNTech и деца на възраст от 12 до 15 бяха добавени през май, преди повече от четири месеца.

Проучване на Kaiser Family Foundation миналия месец установи, че около една четвърт от родителите на деца на възраст от 5 до 11 години искат да ваксинират децата си „веднага“, след като ваксината бъде разрешена. Четири от всеки 10 родители заявяват, че ще „изчакат и ще видят“ как действа ваксината, преди да ваксинират по-малките деца.

Междувременно една четвърт от родителите в анкетата заявяват, че „определено не биха“ ваксинирали децата си от 5 до 11 години срещу Covid-19.

Източници: 

Pfizer says COVID-19 vaccine works in kids ages 5 to 11
Lauran Neergaard, medicalxpress, Associated Press

Covid-19 vaccine for 5- to 11-year-olds is safe and shows 'robust' antibody response, Pfizer says
Amanda Sealy, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !