Ваксините са предпазили 2/3 от тийнейджърите от човешкия папиломен вирус

Никола Кереков Последна промяна на 24 февруари 2016 в 10:29 4951 0

Честотата на човешкия папиломавирус (HPV) сред момичетата тийнейджъри в САЩ е спаднала с почти две трети благодарение на ваксинационната компания, която е започнала преди около едно десетилетия, според ново изследване.

Откритията са особено важни тъй като HPV, който инфектира около 14 млн. американци всяка година, към момента е най-честата причина за рак на шийката на матката, както и на много други типове малигнени заболявания. Въпреки че само ограничен брой млади хора към момента са ваксинирани - около 40% от момичетата и 20% от момчетата на възраст между 13 и 17 г. - стремежа да се отстрани вируса рано може да спаси хиляди от развитието на ракови образувания по-късно през живота.

"Виждаме резултатите от ваксинационната програма, които са изключително обнадеждаващи и ни показват колко ефективна е кампанията," обяви пред The Guardian Лаури Марковиц (Lauri E Markowitz), епидемиолог към Националния център за имунизации и респираторни заболявания. "Но резултатите щяха да са дори още по-добри, ако имахме по-добро покритие, а ние сме наясно, че ваксинационното покритие за HPV изостава много на другите детски ваксини."

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), HPV е най-често срещаната полово предавана инфекция в САЩ с около 79 млн. американци заразени към момента. Повечето полово активни възрастни в САЩ ще се инфектират с HPV на някой етап в живота си.

Има повече от 40 серотипа на вируса, който инфектира хора, но повечето имат само временни ефекти и цялостно са безобидни. Въпреки това, някои от типовете се запазват за по-дълго и могат да предизвикат рак на шийката на матката, както и рак на ануса, пениса, вулвата и вагината.

За щастие, през 2006 г. е започнала да се предлага ваксина за защита срещу HPV на жените на възраст между 11 и 26 години. Сега на пазара има две ваксини, включително такава предназначена за мъже.

Използвайки данни от Националното изследване за проследяване на здравето и храненето, учените проследили честотата на HPV при жени на възраст между 14 и 34 години за периода 2009-2012 г., три години след като е била въведана ваксинационната практика и сравнили резултатите с тези от периода преди ваксината (2003-2006 г.)

Резултатите, публикувани в списанието Pediatrics, показват 64% понижение в честотата на HPV сред момичетата на възраст между 14 и 19 години и 34% понижение при тези на възраст между 20 и 24. Честотата при по-възрастните жени не е спаднала.

Това е обещаващо начало в борбата за овладяване на вируса, но според учените, повишението може да е дори още по-голямо, ако ваксината се приложи по-масово.

"Ваксинацията за човешки папилома вирус има потенциал да предотврати до 3 от 4 случая на ракови заболявания, свързани с HPV," коментира Марковиц. "Нивата на ваксинация срещу HPV в страната са ниски, което оставя момичетата уязвими не само на рак на шийката на матката, но и на други ракови заболявания причинени от инфекцията на HPV... Инфекциите с HPV могат да доведат до рак на ануса, пениса и орофаринкса при момчетата, поради което това създава рискове и при момчетата."

За жалост, един то факторите предотвратяващ по-масовото приложение е стигмата около предписването на ваксинации за полово предавани болести на деца - но здравните експерти твърдят, че трябва да се преодолеят социалните колебания, тъй като в някои случаи процедурата може да е буквално животоспасяваща.

Само в САЩ, 11 000 жени се диагностицират с рак на шийката ма матката всяка година и около 4 400 жени умират от това заболяване. 

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !