Ваксините срещу COVID-19 може да не предизвикат достатъчно антитела при реципиенти

Ваня Милева Последна промяна на 26 март 2021 в 00:00 7044 0

Кредит: Pixabay

Когато са провеждани клинични изпитвания за определяне на имуногенността - способността да предизвикат имунен отговор - на първите две ваксини, одобрени срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, не са били включени хора, получили трансплантации на органи и други, които са имунокомпрометирани като такива с автоимунни нарушения.

Сега изследователи от Медицинския факултет на Университета „Джонс Хопкинс“ се опитват да допълнят този пропуск като извършват едно от първите изследвания как хората, които са имунокомпрометирани, реагират на първата си доза от една от двете мРНК ваксини - Moderna и Pfizer-BioNTech - които се прилагат в момента в световен мащаб.

Техните констатации, публикувани в Journal of American Medical Association, разочароващо показват, че само 17% произвеждат откриваеми антитела срещу вируса SARS-CoV-2.

„Това е в ярък контраст с хората със здрава имунна система, които са ваксинирани, почти всички от тях изграждат достатъчна защита от антитела срещу COVID-19“, разказва водещият автор на изследването, д-р Брайън Боярски (Brian Boyarsky), хирург в Медицинския факултет на Университета "Джонс Хопкинс".

Проучването оценява имуногенния отговор на ваксината за 436 реципиенти на трансплантация, като никой от тях не е имал предварителна диагноза за COVID-19 или е тестван положително за антитела срещу SARS-CoV-2. В средната им възраст е 55.9 години, а 61% са жени. 52%  са получили единична доза от ваксината Pfizer-BioNTech, а 48% са получили една доза от ваксината на Moderna. Средното време след трансплантацията за участниците е 6,2 години.

След средно 20 дни след първата доза ваксина, изследователите съобщават, че само 76 от 436 участници (17%) са имали откриваеми антитела срещу вируса SARS-CoV-2. Изследователите също така установяват, че сред тези 76 най-вероятно развиват имунен отговор с антитела тези на възраст под 60 години, които не са приемали препарати за имуносупресия и тези, които са получили ваксината Moderna.

„Предвид тези наблюдения смятаме, че американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията трябва да актуализират новите си насоки за ваксиниране, за да предупредят имунокомпрометираните хора, че те все пак може да са податливи на COVID-19 след ваксинация“, заявява водещият автор на изследването, д-р Дори Сегев (Dorry Segev), доктор по медицина, професор по хирургия и епидемиология и директор на Изследователската група по епидемиология по трансплантация на органи в Медицинския факултет на Университета "Джонс Хопкинс". "Тъй както в момента са написани насоките, хората приемат, че ваксинацията означава имунитет."

Сегев се надява, че предстоящите проучвания ще определят имуногенния отговор на реципиентите на трансплантирани органи и други имунокомпрометирани пациенти след втора доза ваксина. Други проучвания ще разгледат въздействието на по-обширно профилиране на имунната система - включително характеризиране на имунните клетки, които запомнят SARS-CoV-2 след ваксинация и произвеждат антитела, или директно атакуват вируса в отговор на наличието на вируса - за подпомагане на ваксинирането стратегии за това население.

Справка: Brian J. Boyarsky et al. Immunogenicity of a Single Dose of SARS-CoV-2 Messenger RNA Vaccine in Solid Organ Transplant Recipients, JAMA (2021). DOI: 10.1001/jama.2021.4385

Източник: COVID-19 vaccines may not produce sufficient antibody response in transplant recipients, Johns Hopkins University School of Medicine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !