Валентинката на Вояджер (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 11:04 3903 0

Кредит NASA / JPL-Caltech

Тези шест цветни изображения са направени за първия по рода си "портрет" на Слънчевата система от космическия апарат на НАСА "Вояджър 1" на 14 Февруари 1990, когато сондата е на около 6,40 милиарда километра от Земята. По часовниковата стрелка от горния ляв ъгъл: Венера, Земята, Юпитер, Нептун, Уран и Сатурн.

Американската космическа агенция отпразнува Деня на влюбените и 25 години от последните снимки от сондата "Вояджър 1" - серия от "семейни снимки" на планетите от Слънчевата система, която се превърна във  визитна картичка и "валентинка" от този космически апарат за цялата Земя, съобщава пресслужбата на НАСА.

"Преди двадесет и пет години "Вояджър 1 " се обърна назад и погледна към Земята и видя "бледа синя точка", както вече я наричаме и тази снимка все още ни кара да се учудваме и впечатляваме от тази планета, която наричаме свой дом. След като сондата получи и предаде на Земята тези снимки, започна нашата междузвездна мисия, за чиято продължителност нямахме и понятие", - каза Ед Стоун, ръководител на проекта "Вояджер".

По това време сондата е на разстояние от Слънцето от 40 астрономически единици (средното разстояние между Земята и Слънцето), а през последните 25 години "Вояджър 1" е два пъти по-далече. "Вояджър 1" продължава да носи титлата на най-далечното и "най-старо" човешко космическо творение, което продължава да изучава тайните на Вселената.

Според последни данни, "Вояджър 1" напусна Слънчевата система в края на август 2012 г., на разстояние 121 астрономически единици от Слънцето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !