Вътрешното ядро ​​на Земята не трябва технически да съществува

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 февруари 2018 в 00:16 22008 0

Вътрешното ядро ​​на нашата планета, според сеизмологичните наблюдения, е твърдо кълбо с радиус приблизително 1220 км. Състои се от желязо-никелова сплав и някои леки елементи. Температурата на границата на вътрешното ядро ​​е около 5400° С.

В ранните години на Земята ядрото е било течно, но преди милиарди години разтопената топката течен метал в центъра на нашата планета бързо кристализира, поради понижаване на температурите.

Но както знаем, някои течности, ако не съдържат примеси или липсват мощни колебания, остават течни при температури много по-ниски от точката на замръзване. С други думи, ако такава течност се разклати малко, ще замръзне. Както във видеото с бутилката вода, която след разтръскване замръзва мигловено ("Бутилка вода замръзва мигновено. Защо?").

Left a case of water out and got to witness “snap freeze.” from gifs

Геолозите смятат, че подобен процес се е осъществил преди около 4,2 милиарда години в ядрото на земята, когато част от него кристализира.

Това е обичайната история на създаването на вътрешното ядро. Но според ново проучване, публикувано онлайн тази седмица в списание Earth and Planetary Science Letters, тази история е невъзможна.

Сега екип американски планетарни учени правят компютърна симулация на този процес. Изчисленията показват, че кристализацията на скалите на вътрешното ядро на нашата планета има значителни разлики от поведението на водата и други свръхохладени течности. Ядрото не би могло да се охлади до необходимите температури, това ще бъде изключително трудно да се постигне заради огромното налягане.

"При налягането, съществуващо на дълбочината на ядрото, то би трябвало да се охлади 1000 градуса по Келвин (726° С) или много под температурата на топене, за да кристализира спонтанно от чиста течност", заяви авторът на изследването Стивън Хаук (Steven Hauck) пред Live Science. "И това е много голямо охлаждане, особено след като в момента научната общност смята, че Земята се охлажда може би с около 100 К на милиард години".

Според учените сърцевината ​​на Земята не би могла да съществува в сегашния си вид - твърда вътрешна част и течна обвивка.

Според този модел, "вътрешното ядро не би трябвало да съществува изобщо, защото не би могло да се преохлади до такава степен", коментира съавторът на изследването Джеймс ван Орман (James Van Orman).

Според учените има две възможности - или ядрото трябва да замръзне изцяло, или да остане и досега напълно течно.

Но нито един от тези сценарии не се случва. Геолозите все още не могат да решат този парадокс. Те предполагат, че е възможно да се е формирало огромно парче желязо в мантията, което по-късно да е потънало в ядрото. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !