Възход и падение на динозаврите с д-р Стийв Брусати

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 май 2019 в 15:19 9040 0

Кредит Ивайла Сопотенска

Д-р Стийв Брусате с лекцията си на Софийския фестивал на науката 2019

Водещият палеонтолог д-р Стийв Брусати от Университета в Единбург с усмивка и струяща енергия ни пренесе в света на динозаврите и обясни еволюционните и климатични събития, които тези древни животни са преживели в забележителния си живот на земята.

Той започна с история за фосилите-отпечатъци, открити в Полша, принадлежали на малко животно с размерите на котка, Prorotodactylus, което е предшественик на диноазврите. 

Prorotodactylus; Снимка: Ивайла Сопотенска

Този малък по размер вид не е бил на върха на хранителната верига, докато по това време най-големите и страшни животни са били Metoposaurus, амфибии (земноводни) с размера на автомобил, подобни на днешните саламандри. На земята господари са били предшественици на крокодилите, с размери колкото автобус и всякакви разновидности, с бивни, с шипове или плочки по гърба.

Така малките предци на динозаврите заемат своята ниша за около 30 или 40 милиона години. Промените, които настъпват на Земята обаче често водят и до големи изменение на видовете, които я населяват. Когато древния общ континент Пангея започва да се разделя, изригват огромни вулкани, настъпват климатични промени и 75 % от видовете изчезват, включително почти всички саламандри и крокодили.

Предшествениците на динозаврите, обаче оцеляват. На науката все още не е известно защо те са успели да преживеят, докато другите загиват, но едно е ясно, когато конкурентите вече ги няма, започва стремглава еволюция.

През периода Юра се развививат стотици видове динозаври, като дори в момента се открива средно по един нов вид седмично, заради напредъка на палеонтологията. 

Едно от местата, на които д-р Брусати и екипът му студенти откриват особено важни находки, е островът Isle of Skye в Шотландия. Самата история на откритието им е впечатляваща. 

Колега на д-р Брусати му споделя, че е намерил малка кост от челюст на острова и той отива, заедно със студентите си да търси останки. В продължение на цял ден работят, но без успех и чак на тръгване, разочаровани, забелязават особени дупки на места в земята, големи колкото автомобилна гума и някак логично разпределени, сякаш отпечатани в скалите и със специфична форма. 

Отпечатъците, открити от екипа на д-р Брусати на остров Скай; Снимка: Ивайла Сопотенска

Тогава екипът осъзнава, че през цялото време са търсили малки костици, а откритите отпечатъци може да принадлежат само на едно животно, което е било толкова голямо - гигантски завропод (Giant sauropod).

Изображение на Гигантския завропод; Снимка: Ивайла Сопотенска

Едно от страшилищата на древния свят, Тиранозавър рекс, води началото си от малки месоядни динозаври. Те започват като малки и скромни предшественици, запълващи нишата в света, населяван от огромни тревопасни, някои достигащи размера на самолет. През по-голямата част от времето тиранозаврите са били с по-скоро малки размери. 

Един от видовете, открит в Узбекистан, Timurlengia, датиран след края на юрския период има размер подобен на кон, по средата между първите и последните тиранозаври. По скенер възстановка на черепа му, се вижда, че мозъка му е доста голям за размерите на тялото и има много добре развит слух.

Вероятно това е начинът, по който тиранозаврите са еволюирали, с голям мозък и силни сетива, заемайки оставената празна ниша, достигайки до гигантския Т-Рекс, тежал до 800 тона със зъби с размера на банани. Това е най-големия месояден динозавър, живял някога и вероятно е бил най-добрият, защото е бил най-умен. 

Друг познат от популярната култура, (най-вече филмовата), но нереалистично представен, е Велосирапторът. Истинските динозаври от този вид били малки, колкото малко куче, покрити с пера и относително дълги нокти, приличащи на птица. Преди 25 години фермери в Китай, близо до границата със Северна Корея откриват  фосили с пера от периода Креда. Тогава тези територии са били джунгли и избухващите вулкани са ги погребали много бързо и по този начин са запазили малките динозаври (подобно на Помпей).

Запазените вкаменелости, върху които личат и пера; Снимка: Ивайла Сопотенска

Тези открития доказват, че птиците са еволюирали от динозаврите, идея, която идва още от Дарвин. Първите пера на динозаврите са били подобни на косми и вероятно служели за запазване на топлината. В последствие те се развили повече, но поради големите размери на животните надали са били изпозлвани все още за летене, а може би за деномстрация на превъзходство над останалите, както вида Zhenyanlong.

Еволюцията е продължила с появата на летящия Аrchaepteryx, който е предшественика на днешните птици.

Трудно е да ги свържем понякога, заради огромното разнообразие от видове птици, но хитростта и скоростта, с която чайките отмъкват храна по плажовете например, е израз на рапторската им природа, пошегува се д-р Брусати. 

При поредния земен катаклизъм през Креда, преди 66 милиона години континентите се отдалечават почти до сегашното си положение. Това е моментът и в който грамаден астероид с диаметър 10 км удря Земята със силата на 1 милиард атомни бомби, издълбавайки грамадна дупка и отприщвайки много климатични промени. Вулканични изригвания, земетресения и тъмнина, предизвикана от атмосферата, наситена с прах покриват земята. Отново загиват 75% от съществуващите видове. Оцеляват птиците, но и други бозайници, които са заемали малки ниши в екосистемата преди сблъсъка. 

Фосил от Ню Мексико, който съдържа кътници на бозайник. Снимка: Ивайла Сопотенска

Фосилите, открити в Ню Мексико, носят нещо, което и всеки един от нас - кътни зъби. Малкия прародител Torrejonia, подобен на котка, който вече има пръсти, които могат да хващат, е един от първите бозайници. Те еволюират много бързо след удара на астероида, за да станат владетели на днешния свят и така слагат края на господството на динозаврите. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !