Възможна е прогноза 5 години напред за повишаването на глобалната сеизмична опасност

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 октомври 2017 в 10:58 4694 1

Има връзка между малките промени в скоростта на въртене на Земята и силните земетресения и според геофизиците, това ще помогне да се предсказват периодите на сеизмична активност.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Geophysical Research Letters, а наскоро бяха докладвани годишната среща на Американското геоложко дружество (Geological Society of America).

На авторите на статията им прави впечатление, че силните земетресения с магнитуд 7 и нагоре обикновено са групирани във време, а не по място и такива максимуми се случват приблизително на 24-33 години.

Според геофизиците, през последните 100 години, периодите на силни земетресения корелират много добре със забавянето на ротацията на Земята. Пиковете на активността, когато броят на силните земетресения се увеличава, се появяват на приблизително равни интервали от време след началото на забавянето на въртенето на планетата.

"Земята ни дава предупреждение 5 години по-рано преди бъдещите земетресения и това е невероятно" - заяви един от авторите на проучването, Роджър Билхъм (Roger Bilham) от Университета на Колорадо.

Едно от възможните обяснения за наблюдаваната зависимост е, че двата процеса имат обща причина от някакъв вид периодични промени в ядрото на планетата, например освобождаването на ядрен материал в мантията. Друга причина е изменчивото движение на Земята, промените в ъгловия момент между твърдото вещество и земните флуиди - атмосферата, океаните и външното ядро.

"Наблюдаваната връзка не може да посочи точно кога и къде ще станат в бъдеще земетресенията, въпреки че може да сеотбележи, че по-голямата част от земетресенията с магнитуд > 7 в миналото са възникнали в близост до екватора в Западна и Източна Индия. Ярък пример за това е, че от 1900 г. насам повече от 80% от всички M≥7 земетресения са границата източната граница на Карибската плоча са настъпили 5 години след максимално отрицателно ускорение (включително земетресението в Хаити от 2010 г.). Изчисленията показват, астеносферата да има подходящ вискозитет за отчитане на времето на забавяне между намаляването на скоростта и сеизмичната зона на субдукция" - пишат авторите.

Предсказването на земетресенията е много сложна област, а авторите на статията имат само неясни предположения за това как може да се обяснят откритата от тях закономерност. Тя обаче е толкова значителна, че изследванията трябва да продължат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

06.11 2017 в 20:44

То има още един куп методики, въпросът е дребен. Като малкото камъче, което обръща колата.
Точността.
Последното наводнение в Бургас, и реакцията на министрите и партийците, с ум на фризьорки.
Какво ще стане, ако прогнозата се окаже неточна с 50 километра, и с три денонощия?
Правилно.
Затова и геофизиците не правят такива прогнози - не желаят.