Възможни причини за аварията на Союз (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 октомври 2018 в 09:41 4403 0

Кредит NASA

Астронавтът Хейг, вдясно, и космонавтът Алексей Овчинин, оцелелите се прегръщат семействата си след кацането в Байконур, Казахстан.

Самолет Ту-134, принадлежащ на Роскосмос, на който вероятно са астронавтите на катастрофиралия "Союз", отлетя към Москва, съобщи РИА Новости.

Източници на изданието споделят, че очакват скоро отново екипажът да участва в космическа мисия.

Екипажът на аварийния "Союз" скоро ще потегли за нов полет, заяви РИА Новости, изпълнителният директор на Роскосмос, космонавтът Сергей Крикалев.

"Да полети ще може, екипажът няма увреждания. Освен това в тях е инвестирано много в обучение. Очевидно не следващият полет, но ще се опитаме да го направим възможно най-бързо, за да можем да използваме най-ефективно техните умения сега, докато са пресни", заяви събеседникът от агенцията.

Вчера, 11 октомври, се случи авария с космическа пилотирана мисия - ракетата носител "Союз-ФГ" не успя да изведе космическия кораб "Союз МС-10" с новия екипаж на МКС на орбита. Космонавтите бяха евакуирани в спасителна капсула на земята. Руският космонавт Алексей Овчинин и американецът Ник Хейг не са пострадали.

Инцидентът вероятно е възникнал поради това, че един от четирите блока на първата степен на ракетата не се отделя в зададеното време и когато това се случва, се удря в централния блок. Причината за това може да е несработване на пиропатрона на системата за разделяне на степените.

Ситуацията се разследва от специална комисия на Роскосмос. До изясняването на причините за извънредната ситуация бе решено да бъдат преустановени всички пилотирани стартове към Международната космическа станция, които сега се провеждат само от космодрума Байконур и само от руския Союз.

Вицепремиерът Юрий Борисов изрази надежда, че НАСА "ще разгледа тази ситуация с разбиране".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !