30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Възможно е да се предвиди поне минималния размер на земетресението

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 септември 2017 в 10:23 30130
Снимка: CC0 Public Domain

Трима изследователи от Калифорнийския технологичен институт заявиха, че могат да изчислят минималния размер на труса по време на земетресението.

В статията си, публикувана в списание Science, групата описва своето проучване на и прилага анализ на модела за евентуалния размер на земетресението, съобщава phys.org.

Почти всички учени са съгласни, че никой не е измислил начин да се предскаже кога ще се появят разрушителните земетресения. Разбира се, постигнат е голям напредък при идентифицирането на местата, изложени на риск, но малко е постигнато в установяването кога ще се случи. На някои места като Мексико Сити, са инсталирани системи за предупреждение за сеизмична опасност, но те обикновено дават на хората в непосредствено засегнатите области само няколко секунди, за да реагират.

Един от проблемите на такива системи за предупреждение, за съжаление е, че те не могат да кажат на хората, колко силен ще бъде трусът. Така тези системи са изправени пред риска да бъдат игнорирани, ако алармират за всяко малко потреперване.

Освен това, земетресенията започват в малка площ и след това се разпространяват по границата на плочата със скорост от няколко километра в секунда. Вибрациите на повърхността на Земята растат, докато достигнат своя връх, а след това изчезнат.

Но това може да се промени частично - екипът от Калифорнийския технологичен институт с този нов опит съобщава, че е възможно да се изчисли минималния размер на труса след като земетресението е започнало - ако минимумът е малък, предупредителната система ще изчисли необходимостта от аларма. От друга страна, високият минимум предполага изключително разрушителен връх.

За да научат повече за факторите, които допринасят за размера на пика на земетресението, учените анализират 116 от най-големите земетресения, случили се през последните 30 години. Те докладват, че са намерили закономерност -  големината на пика на труса, измерен в началото му, докато той нараства по сила ще бъде най-малко двоен по размер в своя връх. Учените са установили, че този модел показва, че трябва да бъде възможно да се изчисли минималния размер на земетресението, докато то набира сила. Това означава, че ако се открие трус, устройството за наблюдение може да предскаже неговата сила и да изчисли минималния размер на неговия връх, като предложи най-малко известна степен на ранната прогноза за това, колко разрушително може да бъде.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.