Възможно е хамбургерът да произхожда от Древен Рим

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 януари 2020 в 00:52 2486 0

Кредит pixabay

Храненето в Римската империя със сигурност е било доста по-различно от това в наши дни. Но в древноримска готварска книга се открива информация за едно ястие, превърнало се в икона на западната, и особено на американската култура - хамбургерът. 

Рецептата се появява в книга, наречена Apicius, съставена от 10 отделни тома, свързани с различни категории храни като месо, морска храна, птици и зеленчуци. Смята се, че е написана през 4-ти или 5-ти век сл.н.е. и събира рецепти, датиращи още от 1-ви век, описвайки най-вече продукти, достъпни за богатите прослойки на обществото, живеещи в и около Рим.

Подобно на богат хамбургер, ястието наречено isicia omentata е съставено от кюфте от мляно месо, подправено с кедрови ядки, черен пипер и рибен сос, наречен garum и се поднася с хлебче, предварително натопено в бяло вино. 

Това определено не е храна, достъпна за ниските класи, въпреки че римските работници са се хранили на крак от павилиони, наречени thermopolia, където са се сервирали готови ястия в обедната почивка. 

Произходът на книгата Apicius остава неизяснен, като някои историци смятат, че неин автор е някой Apicius Caelius, заради буквите API и CAE върху корицата на някои от изданията. Други смятат, че автор е известен чревоугодник на име Marcus Gavius Apicius, прочут с разточителния си вкус и обект на редица кулинарни анекдоти.  

Твърди се например, че веднъж плава от Рим до Либия, след като разбира, че скаридите по бреговете на Северна Африка са по-вкусни от всички други. За съжаление, след като се разочарова от вкуса на либийските морски дарове, той се връща направо обратно у дома без дори да стъпи на сушата.

Твърди се, че обича и езици на фламинго и според историите се самоубива, след като осъзнава, че вече няма достатъчно пари да поддържа скандалната си диета.

Източник: IFLScience - The Romans May Have Invented The Hamburger

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !