Възможно е пълното черво, а не пълният стомах да потиска апетита

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 ноември 2019 в 00:32 2472 0

Кредит KNIGHT LAB/UCSF

Новооткрити нервни окончания в червото на мишки (в розово), усещат разпъване, което може би изпраща към мозъка сигнал "спри да ядеш".

Често сме свикнали да казваме, че стомахът ни е пълен и не ни се яде повече. Но ново проучване върху мишки, публикувано в списание Cell, предполага, че убиецът на апетита е пълното черво.

Тези резултати може да дадат нови насоки в лечението на затлъстяването или дори да обяснят как операциите за стомашен байпас ограничават храненето. При този тип лечение оперативно се намалява обемът на стомаха, така че храната преминава по-бързо през него към тънкото черво, като според авторите е възможно именно разпъването на тънкото черво да дава сигнал за засищане. 

Закари Найт (Zachary Knight) от Университета на Калифорния в Сан Франциско и колегите му изучават нервни клетки в тънките черва на мишките, които усещат механичното разпъване. За да симулират запълнено черво, учените активират тези нервни клетки чрез светлина и химически вещества. Като резултат от това, мишките изяждат по-малко храна. Физическото разтягане на червото със солен разтвор или диуретик също кара животните да ядат по-малко. 

Различни клетки, свързани с разпъването на стомаха също променят апетита на мишките, но в по-малка степен, откриват учените. 

Механизмът на предаване на сигналите от нервните окончания на клетките в червото към мозъка. Кредит: Ling Bai et al. Cell 2019

Окончанията на тези нервни клетки предават сигнал нагоре по nervus vagus (блуждаещият нерв), който след това ги превежда към мозъка. 

Учените предполагат, че тези нови данни, свързани с разтягането на тънкото черво и предаването на сигналите към мозъка, може да помогнат при взимането на решения, свързани с храненето.

Източник: Science news - Full intestines, more than full stomachs, may tell mice to stop eating

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !