29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Възможно е щамът на COVID-19 от новото огнище в Пекин да е по-заразен от този в Ухан

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 юни 2020 в 12:56 40020
Пазарът Сифанди в Пекин, където беше открито ново огнище на COVID-19 Снимка: Wikimedia commons

Коронавирусът, открит на пекинския пазар Синфади, вероятно е по-заразен от онзи, открит на пазара в Ухан, от където започна първата вълна на епидемията в страната, имайки предвид големия брой потвърдени нови случаи само за четири дни.

Ян Джанциу (Yang Zhanqiu), заместник директор на отдела по биология на патогените в Университета на Ухан разказва пред Global Times, че за четири дни са потвърдени 79 случая, което показва, че коронавирусът от Пекин е изключително заразен, вероятно по-заразен от онзи от Ухан.

Учени от пекинския център за превенция и контрол на заболяванията обясняват, че геномната секвенция на щама, причина за новото огнище от COVID-19 на пазара Синфади в Пекин идва от Европа и вероятно е "донесен" в Китай чрез храни или хора.

Ян обяснява, че геномното секвениране на гените на вируса е като изследването на човешката ДНК. Генотипът на вируса не мутира бързо. Мутации се появяват след две до три или дори 10-20 години. А различните изследвани вируси имат и различни генотипи, което прави по-лесно да се разпознаят. 

Към понеделник 15 юни властите са изследвали почти 200 000 души, които са посетили пазара Синфади, където възникна новото огнище.

Ян отбелязва, че здравната комисия на Ухан започва да съобщава случаи в края на декември и до 17 януари те са 62, което се доближава до броя на новооткритите случаи в Пекин. Въпреки че броя на изследваните е голям и техническите възможности за по-добри отколкото в началото на епидемията в Ухан, броят на пациентите, диагностицирани с COVID-19 в Пекин все пак е доста висок. Освен това първата вълна се случи при ниски температури през зимата, което е условие, благоприятстващо разпространението на вируса. 

Ян подчертава, че Китай вече натрупа сериозен опит в превенцията на епидемии и бързо се вземат мерки за ограничаването на разпространението на болестта. Той смята обаче, че новите видове вируси ще донесат нови предизвикателства пред разработването на ваксини.

"Без съмнение различните генотипове на вируса могат да направят ваксината по-малко ефективна или дори неефективна. Това означава, че ваксината трябва да е ефективна едновременно за вирусите, циркулиращи в Китай и тези в Европа, което прави разработването й по-сложно", обяснява Ян.

Възможно е различните типове на вируса да предизвикват различни симптоми или да повишат трудността на лечението, но това още не е потвърдено. Въпреки това Ян смята, че европейският генотип няма да застраши разработването на ефективно лечение за COVID-19. 

Що се отнася до противоречивия въпрос за произхода на вируса, Ян обяснява, че предишни изследвания доказват, че коронавируса не заразява водни организми като риба например и е малко вероятно сьомга да е била междинен преносител. Възможно е обаче морска храна, телешко, овче или пилешко да са били заразени от болни хора при обработката на храните в чужбина и да са внесени в Китай.

"Китай ефективно се справя с огнището, но е изненадващо, че в Пекин внезапно се появи местно огнище", обяснява Ян и добавя, че "превенцията на епидемията в Китай винаги се е съсредоточавала върху пристигането на хора от чужбина, а сега е необходимо да се обърне внимание и на митнически карантинен период на внесените хранителни продукти".

Източник: Global times - Beijing outbreak may be more infectious than Wuhan one, rich anti-epidemic experience in place: virologist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.