Възрастните японци използват екзоскелети, за да могат да продължават да работят

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 декември 2019 в 13:05 6116 0

Кредит Daigo Orihara

Екзоскелетите не са само за супер войници, служителите в автомобилните заводи или парализирани пациенти, те могат да помогнат и на възрастните хора в ежедневните им задачи.

Възрастни хора в Япония използват външни скелети, за да вършат работата си, тъй като прекарват основната част от живота си в труд.

Япония има една от най-застаряващите популации в света. Според бюрото по популацията на САЩ, в Япония е най-големият дял на хора нас 65 годишна възраст в света - 26%, според данните от 2015 г. 

Затова много японски технологични компании разработват екзоскелетни костюми, които да помагат на служителите. Една подобна компания Innophys, разработва костюм, подобен на раница, който може да се "зареди" с 30 стискания на ръчна помпа, което напълва пневматични "мускули" под налягане. Костюмът позволява да се повдигне тегло до 25 кг., а цената му е около 1 300 щатски долара. 

"Един от клиентите ни е семеeн бизнес, който продава туршия от ряпа и в процеса на производството се вдигат големи тежести", обяснява говорителят на Innophys, Дайго Орихара (Daigo Orihara). "Бащата е над 70 годишен и би трябвало да се пенсионира, но още работи с нашия мускулен костюм".

Други подобни костюми са електрическият модел на Panasonic Atoun Model Y, на цени от 5 500 щатски долара, който може да добави 10 кг. подемна сила и друг моторизиран екзоскелет на автомобилния гигант Toyota, който според разработчиците е донякъде предназначен за подкрепа на остаряващите работници.

Докато населението продължава да застарява, търсенето на подобни екзоскелети вероятно ще нараства. За да се задържат достатъчно много хора в производството, японското правителство иска да повиши възрастта за пенсиониране от 60 на 70 години, което само засилва нуждата от намиране на друго решение. 

Източник: Futurism - THE ELDERLY IN JAPAN ARE USING EXOSKELETONS TO DELAY RETIREMENT

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !