08 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Възстановен е реалния вид на Нефертити въз основа на ДНК анализ на мумията й

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 февруари 2018 в 00:00 346632

Нефертити е била една от най-могъщите и най-красивите жени в света. Сега проба ДНК от нейната мумия в музея в Кайро даде възможност да видим нейното  реално лице.

3400-годишната мумия се върна към живот с помощта на 3D сканиране, но е със светла кожа, което предизвика някои критики, съобщи DailyMail.

Историята за създаването на дигитален образ на древната царица от учени от Университета в Бристол ще се излъчва в поредицата Expedition Unknown на Travel Channel в сряда вечер.

Точната реконструкция отне 500 часа на палеохудожника Елизабет Дейнес (Elisabeth Daynes) .

Бижутата й са направени ръчно от дизайнери на Dior.

Снимка: STEVE SCHOFIELD

Скулптурата дава точното изображение на външния вид на мумията на биологичната майка на фараонаТутанкамон, наречена "Младата Дама", и подкрепя теорията, че тази мумия всъщност е на царица Нефертити.

Снимка: STEVE SCHOFIELD

Нефертити е управлява Египет преди 3300 години - от 1353 до 1336 г. пр.н.е. и е майка или мащеха на момчето-фараон Тутанкамон.

Съпруга е на египетския фараона-еретик Аменхотеп IV, преименувал се на Ехнатон. Пълното й име, Нефернеферуатен Нефертити, означава „Красавицата дойде“. Това подкрепя една от версиите, че съпругата на Ехнатон не е била египтянка. Смята се, че Нефертити е принцеса от Митани, изпратена в двора на бащата на Ехнатон - фараон Аменхотеп III.

Легендите разказват, че никога преди това Египет не е виждал такава красота. Наричана е "Съвършената". лицето й е украсявало храмове в цялата страна.

Египтологът д-р Ейдън Додсън (Aidan Dodson) от Бристолския университет получи разрешение от Министерство на антиките на Египет и Египетския музей да махне предпазното стъкло, покриващо мумията и да я изследва.

Снимка: Sima Diab

С помощта на най-новите технологии за 3D изображения, лицето на мумията е картографирано дигитално, за да се създаде копие на главата й.

Джош Гейтс, водещ на предаването на Travel Channel. Снимка: STEVE SCHOFIELD

Но някои потребители в Twitter оспориха изобразяването на цвета на кожата на древната царица.

"Нефертити не е била такава грозна бяла дама. Поредната", туитна комикът от Бруклин Акила Хюз с ник в Twitter @AkiolahObviously.

"#TODAYshow имаше дързостта да направи царица Нефертити да изглежда като бяла жена", туитна @BabyfaceTatz.

Певецът Джон Ога (Jon Ogah) написа гневно, че така се случва, "когато оставите историята си в ръцете на белите хора да я изследват и реконструират, защо царица Нефертити да не излезе, че изглежда като призрак, а не да прилича истинската си ЧЕРНА същност".

Но спрециалистите предполагат, че древните египтяни са били тясно свързани с европейското население, което означава, че ще има светла кожа.

Египтяните са имали различни цветове на кожата - от светло кафява до червеникава и черна.

Мъжете често са по-тъмни от жените, може би защото са оставали по-дълго на открито.

Снимка: STEVE SCHOFIELD

Експертите твърдят, че реконструкцията е в съответствие с древните изображения на Нефертити.

"Това е изключително. Когато се приеме заедно с най-новото разчитане на генетичните данни, това ни дава наистина вълнуващо доказателство, че мумията на "Младата Дама" е ничия друга, а на самата царица Нефертити", каза д-р Додсън.

Силно повредената мумия на "Младата Дама" е открита в гробница в Долината на царете в Египет през 1898 г. и е доказано чрез ДНК анализ през 2010 г., че е на биологичната майка на Тутанкамон.

Снимка: STEVE SCHOFIELD

"Нефертити се помни като една от най-красивите жени в историята, но нейните постижения са много по-големи", заяви Джош Гейтс, водещ на предаването на Travel Channel. "Тя е могъщ фараон и управлението й бележи едно от най-проспериращите времена в древния свят. Но подобно на много от най-важните женски фигури в историята, малко се знае за това, което е направила".

"Костната структура и характерните й черти са забележително съвместими с древните изображения. Смятам, че това е истинското лице на Нефертити ", подчерта д-р Гейтс.

"Дори бижутата за бюста са ръчно изработени от дизайнери, които работят за Диор", отбелязза художникът Елизабет Дейнес. "Когато сравните реконструкцията с известния бюст на Нефертити в Берлин, те са невероятно сходни".

Бюстът на Нефертити в Берлин.


+ 6
- 1
Иначе казано - ти смяташ, че негрите са расисти?
Ми, и аз смятам така.
+ 16
- 0
Оставяйки всички банални мемоари по отношение на раси и т.н., дори и цветът на бюста на Нефернеферуатен в Берлин е в сходен цвят с копието, което са създали.Някои хора просто си търсят причини, за да хранят някаква злоба...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.