Вдъхновяващи истории: Посланието на един издател, книжар и мечтател

Ваня Милева Последна промяна на 07 януари 2020 в 12:06 5262 0

Галина Попова - издател, книжар и мечтател.

Галина Попова вярва, че книгата има своето място в нашия дигитален век. Тя се е заела с нелеката работа на издател и книжар, но я обича и върши със сърце и душа.

Представяме ви поредната вдъхновяваща история на участник в Националния научнообразователен фестивал "Намереното поколение".

Здравейте! Казвам се Галина Попова, творческата половина в семейното ни издателство „Екрие“. Заедно с Йордан Попов, съпруг и МОЛ в нашата семейна фирма, основахме издателство „Екрие“ в края на 2018 година, а няколко месеца по-късно създадохме и нашият малък книжен оазис – единствената по рода си в България – фирмена книжарница „Екрие“ в МБАЛ „Света София“ на бул. „България“ 104, София.

Откога се занимавам с книги – един човешки живот. На 38 години съм, с няколко висши образования, но първото ми е бакалавър във ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“, специалност КНИГОИЗДАВАНЕ. Започнах двайсетгодишна работа в голямо българско издателство в края на първи курс през лятото на 2001 г. и така до днес.

Не съм спирала да работя и да живея сред книги.

Така се случи, че през последните пет години в личен и в професионален план настъпиха големи промени в нашето семейство, но най-хубавите от тях са двете ни деца – Георгиа на 5 г. и Йордан младши на 2 г. След тяхната поява се случи голяма трансформация в нашето самосъзнание и желание за бъдещето ни, признавам. Сред най-важните въпроси, които ни вълнуваха с Йордан старши, бяха в България ли да останем, как си представяме живота, какво искаме от себе си, за себе си, за децата... Не сме нито първите, нито последните, които си задават тези житейски жизненоважни въпроси, но това даде тласък на създаването на Екрие. 

Ако потърсите превода на ECRIER в речниците, ще ви излезе буквален превод ПИСЪК, ВИК (от душа). Е, името също е игра на думи, защото съм и франкофон – двата френски глагола ECRIRE ПИША И CREER ТВОРЯ, СЪЗДАВАМ. Екрие е всичко това за нас! С Данчо се шегуваме, че е нашето трето дете и го обичаме и обгрижваме по същия начин, както останалите, и е така. На 18 декември 2019 г. успяхме да приключим годината с 15 отпечатани заглавия в каталога ни и да открием с освещаване и коледно тържество нашата любима книжарница „Екрие“ в МБАЛ „Света София“. Датата избрах съзнателно – 2019 година направих 18 години като професионален книжар. Обичам професията, всичко правя със сърце и душа, затова толкова много обичам и нашата книжарница. Мотивация, не бих използвала точно тази дума, по-скоро мисия, съдба, нещото, което ме прави пълноценен, щастлив човек. Знам, че е и късмет, и благословия. Не са малко хората, които работят нещо коренно различно от изучаваното или предпочитаното от тях в университета. Да, късмет, но и къртовски труд! Тук няма работно време от 09:00 до 17:00 часа, работи се 24 часа в денонощието, ако искаш да бъдеш добър! Къртовски психически и физически труд, защото книгите тежат.

Как подбираме книгите и авторите? Всеки издател мечтае за книга или автор, с които ще направи удар! За радост има такива, които успяват. През тази една година повече от половината ни автори и книги нас ни намериха, с обаждане, с препоръка, свързаха се с нас автори с дебютни книги, срещаме се и чудесата се случват! Случи се и да откажем няколко проекта. Просто защото или правиш нещо качествено, кадърно, така че да си заслужава и твоите усилия, и времето и парите на хората, или не го правиш, особено при езиковите помагала. За тях се хвърля такъв труд, коректури, четене, редакция, корекция – работата е с месеци! От художествените ни книги сме безкрайно горди с всички заглавия, особено с превода на Томас Улф – един от най-великолепните и трудни американски писатели за превод: ПОГЛЕДНИ КЪМ ДОМА, АНГЕЛЕ: История на погребания живот е феноменална книга, разкошна и много любима!

Казват, че да работиш с краен клиент е едно от най-трудните неща в бизнеса. За разлика от Данчо, който открай време работи с колеги търговци и по-малко с клиенти в книжарницата, аз съм работила предимно с посетители в книжарници, крайните клиенти. Това е едно от най-трудните неща в работата ни – да разбереш какво иска клиентът и да му помогнеш да направи избор и да купи. Не е толкова просто и лесно. Затова се стремим да подбираме добре литературата, която предлагаме и в издателството ни, и в книжарницата. В наличност предлагаме над 1800 заглавия, изпълняваме индивидуални поръчки на клиенти, ако нямаме възможност да доставим заглавие, насочваме къде другаде може да се намери. Важното за нас е клиентът да остане доволен, влизането му да не е било безмислено и изгубено време за него, да се почувства обгрижен и значим.

Дали мишката ще изяде книгата? Не мисля. Читатели е имало, има и ще има. Нищо не може да промени личното усещане при допир с хартиената книга, възможността да се усамотиш и да разлистваш, да почувстваш насладата. Заради работата ми се налага често да чета издания в електронен формат, дори бях абонирана за аудио приложение за книги, но усещането е различно, няма нищо общо.

Така че, приятели, да си издател и книжар не е лека професия, но ако правиш нещата от сърце, ако съзнателно си избрал този път и искаш да се развиваш, и работиш упорито, и Господ е с теб. В логото на Екрие има една малка кривина при R-то и завъртулката. Нарочно не я изчистихме, защото никой не е идеален. Понякога точно в това е чара ни, в малките кривини, недостатъци, индивидуалността и различността.

А вие, приятели, намирайте по малко време за прочит на книга. Не е задължително да изчетете цялата, не е задължително да бъде една (Потърсете заглавието на Даниел Пенак – ПРАВАТА НА ЧИТАТЕЛЯ и ще прочетете кодекса на читателя ), разгръщайте и просто се оставете на чувствата. Няма по-верен приятел от книгата е казал Хемингуей и за мен е прав. Добрата книга, точната книга в точното време може да те спаси духом, а понякога и физически.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !