22 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Вече е открита причината за мистериозното масово измиране на слонове в Ботсвана

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 септември 2020 в 09:19 45610
Снимка: pixabay

Стотици слонове, загинали мистериозно в близост до делтата на Окаванго в Ботсвана, са отровени от цианобактерии, съобщава Департамента по дивата природа на страната.

Ботсвана е една от страните с най-големи популации на слонове - около 130 000. От пролетта насам повече от 300 животни умират мистериозно, като запазените им цели бивни изключват възможността да са убити от бракониери.  

"Смъртта им е причинена от отравяне, дължащо се на цианобактерии, растящи в резервоари за подпочвени води", обяснява главният ветеринарен инспектор на Департамента по дивата природа и националните паркове, съобщава Ммади Реубен (Mmadi Reuben). Той пояснява, че смъртните случаи "спират в края на юни 2020, заедно с пресъхването на резервоарите".

Първите регистрирани смъртни случаи през април са близо до село Серонга, а броят започва бързо да нараства през следващия месец. Според властите са загинали над 330 животни и кръвните тестове съвпадат с откритието, че разпространението на вид цианобактерия, която произвежда невротоксини, е причината за това. Тестовете са направени в специализирани лаборатории в ЮАР, Канада, Зимбабве и САЩ.

Сирил Таоло (Cyril Taolo), заместник директор на Департамента по дивата природа и националните паркове обяснява, че възможни причини като антракс или човешка намеса като бракониерство вече са изключени. Продължават да се правят и изследвания за появата на бактерията, а през зимата слоновете се хидратират основно чрез ядене на корени, което означава, че опасността за тях вероятно ще е по-малка.

Източник: Science alert - Mysterious Mass Elephant Die-Off in Botswana Was Caused by Cyanobacteria Poisoning


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.