Вече има консенсус на учените за носенето на маски

Ваня Милева Последна промяна на 30 юни 2020 в 12:44 16471 0

Кредит Unsplash

Да носим ​​маска или не? За ужас на много експерти в областта на общественото здравеопазване това е още въпрос за дебат в България и в други страни, дори когато новозаразените у нас в последните дни са стабилно над 100, а пандемията на коронавирус се разраства в държави като САЩ, Бразилия, Русия и в някои европейски държави след отслабването на мерките.

Колебанията на хората относно ползата на носенето на маски са обясними. Колебания по този въпрос имаше и Световната здравна организация и заедно с нея и местните здравни служби, включително и в България. В началото на пандемията от COVID-19 СЗО твърдеше, че маските не предпазват и че маските са необходими само за медицинските работници и за болните. Тези препоръки бяха в голяма степен съобразени с дефицита на лични предпазни средства за медицинските работници. А с натрупването на информация за новия коронавирус се разбра, че заразоносители и могат да бъдат и хора без симптоми, затова никой не може да бъде сигурен, че не е болен.

В момента обаче Световната здравна организация препоръчва носенето на маски от всички, а Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също дава указания всички да носят маски, когато са на публично място, за да ограничат разпространението на COVID-19.

Междувременно учените събират данни дали платнените маски, носени от много хора, могат да намалят разпространението на коронавируса.

Science News дава най-новите данни и разговаря с експерти за това колко добре тези маски реално предпазват от коронавирус.

Защо сега се препоръчват маски от специалистите по обществено здравеопазване?

В началото на епидемията специалистите от общественото здравеопазване смятаха, че вирусът се предава предимно от хора, които докосват замърсени предмети или повърхности и след това докосват лицето си. Редовното миене на ръцете и въздържането от докосване на лицето бяха основните предписания. И в началото, и CDC, и Световната здравна организация заявиха, че здравите хора не трябва да носят маски.

Но стана ясно, че контактът със замърсени с вируси обекти не е основният начин, по който коронавирусът преминава от човек на човек, разказва имунологът Робърт Куигли (Robert Quigley). Сега изследователите смятат, че COVID-19 се разпространява главно като някой вдиша вируса, изпуснат от друг човек.

Това обяснява мотивите за препоръката сега на CDC и СЗО всички да носят маска на публично място: Покриването на устата и носа може да намали риска за носещите маски, които не знаят, че са заразени, от предаването на вируса на някой друг.

Проучванията са установили, че хората могат да предават вируса няколко дни преди да започнат симптомите и че някои хора, които никога не развият симптоми, могат да бъдат заразни.

В Сингапур изследователите използват данни за проследяване на контактите, за да изчислят, че около 40 до 50 процента от случаите на COVID-19 от 23 януари до 26 февруари са били предавани от хора, които все още не са имали симптоми. Същият екип установи, че в Тияндзин, Китай, количеството на такова предсимптомно предаване е дори още по-голямо. От 21 януари до 22 февруари 60 до 80 процента от случаите се приписват на разпространение преди появата на симптомите, съобщават учените от 22 юни в eLife.

Тъй като дори привидно здравите хора могат да разпространяват COVID-19, ако са заразени, но не знаят това, здравните специалисти препоръчват всички да носят маски на публично място.

Има ли доказателства, че платнената маска може да блокира разпространението на вируса?

Много изследвания са тествали хирургически маски и N95 маски и са установили, че те намаляват разпространението на вируса, но досега няма много доказателства, че платнените маски също действат.

Матю Стеймейт (Matthew Staymates), инженер по механика и динамика на флуидите от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ в Гейтърсбърг, обикновено работи върху създаването на начини за откриване на наркотици и други незаконни вещества във въздуха. Той убеждава ръководителите си да му позволят да донесе у дома си оборудване, за да може да прецени дали платнените маски намаляват броя на потенциално натоварените с вируси частици, които се изпускат от устата и носовете на хората, когато говорят, кашлят или дишат.

Той настройва апарата и снима, докато кашля без и с маска. В крайна сметка изпробва 26 вида плат маска, включително такива, изработени от обикновени тъкани като леки фланели, памучни тениски, ватиран памук, памучно-полиестерни смеси и полипропилен от пазарски чанти за многократна употреба.

Стеймейт не използва вируси в своите експерименти, така че не може да каже дали един тип маска върши по-добра работа за улавяне на вируси от друг. Но използвайки високоскоростни визуализации, той може да определи кои маски блокират траекторията на въздуха, идващ от дробовете му, когато се закашля или говори.

Експериментът показа, че носенето на каквото и да е покритие за лице, включително шалове, може поне частично да блокира облака от капчици, освобождавани при кашлица. Маските, които плътно прилягат към носа, бузите и брадичката, вършат по-добра работа като блокират потока от капчици и, теоретично, и за спирането на вирусите, описва Стеймейт в публикация в блога на уебсайта на NIST.

Но така е при условие, че хората носят маските си правилно. В един момент Стеймейт сваля маската си под носа във видеото и се закашля. На видеото се вижда струя въздух, който излиза от носа му.

"Бях смаян, когато видях този кадър", споделя той. "Бях наистина изненадан от това колко въздух излиза от носа ви, когато кашляте."

Сега, когато вижда хора с маски, които покриват устата си, но не и носовете си, казва „Не правете така. Не постигате целта", отбелязва Стеймейт.

И ето още един скорошен прост ексрперимент, показан в Twitter от Рич Дейвис (Rich Davis), директор на лабораторията по клинична микробиология към болница Providence Sacred Heart.

"Какво прави маската? Блокира дихателните капчици, идващи от устата и гърлото. Две прости демонстрации: Първо, кихнах, пях, говорих и се закашлях към култура на агар със или без маска. Колониите бактерии показват къде попадат капчиците. Маската блокира практически всички", пише д-р Дейвис.

Дали платнената маска е ефикасна?

Маските от плат могат да варират значително по количеството на частиците, включително вирусните, които не позволяват да стигнат до носителя на маската. Най-добрите маски от плат, които добре прилепват към лицето и са изработени от оптимални материали, като плътно тъкан памук, могат да блокират до 80 процента от частиците, докато повечето - особено маски, които не са сложени правилно или са изработени от неясен материал - филтрира само около 20 до 50 процента от частиците, обяснява Аба Гумел (Abba Gumel), математически биолог от Аризонския държавен университет в Темпе. Но дори маската с най-ниска ефективност „все пак е по-добра от нищо“, подчертава Гумел.

Маските от плат са за защита на хората от вас, подчертава Куигли. „Да кажем ясно една платнена маска не е толкова ефикасна за предотвратяване на вдишването на коронавирус в сравнение с медицинска маска N95”.

Хирургическите маски могат да блокират 70 до 90% от инфекциозните частици да достигнат до носителя, а N95 маските филтрират повече от 95 %, отбелязва Гумел.

Дори по отношение на малките аерозоли не трябва да забравяме, че частичното филтриране, осигурено от някои маски, е по-добро от нищо. При експериментална симулация на филтриращия капацитет на маските през 2008 г. van der Sande et al. от Холандия сравнява способността на три маски: ( i ) самоделна маска от плат (DYI) от кърпа, ( ii ) стандартни хирургически маски и ( iii ) FFP2, европейски еквивалент на маски N95, по отношение на способността им да спират малки аерозоли в диапазона от 0,2 до 1 мкм - капчици, които достигат до долната част на белия дроб.

Това, което авторите откриват за вътрешната защита, е че докато маските FFP2 (или N95) наистина филтрират > 99% от частиците (по този начин, намалявайки вирусното натоварване на аерозола 100 пъти), хирургическите маски понижават броя на аерозолните капчици зад маската все пак със значителните 4 пъти. Вероятно при по-големите капки в пръските при кашлица разликата между хирургическите маски и респираторните маски F95 би била още по-малка. Интересното е, че за външна защита, ефективността и разликите са много по-малки (вижте числата по-долу).

Филтриращ ефект за малки капчици (аерозоли) при различните маски: самоделна, хирургическа маска (3M "Tie-on") и респираторна маска FFP2 (N95). Числата са мащабирани до референтните 100 (източник на капчици) за илюстративни цели, изчислени от стойностите на PF (коефициент на защита) в таблица 2 на van der Sande et al, 2007, Измерването се извършва с брояч Portacount, който регистрира частиците във въздуха с размери в диапазона между 0,02 и 1 микрометър в края на 3-часов период на носене без физическа активност. Осигурената защита в началото на теста бе сходна за самоделната и хирургическата маска, но за FFP2 защитата е двойна. Децата получават значително по-малка защита (виж Van der Sande et al 2007)

Интуицията подсказва, че дори несъвършената маска може да предложи някаква защита, която е поне съпоставима с това, което осигурява препоръката за дистанция от 2 метра при социалните контакти или миенето на ръцете или недокосването на лицето - всички препоръки, основани на правдоподобност без силна епидемиологична подкрепа.

Трябва ли всеки да носи маска?

Числата говорят, казват Гумел и колегите му. При симулации на епидемии с ниска скорост на предаване, масовото носене на маски е "много, много ефективно за намаляване на хоспитализациите и леталността*", отбелязва биологът. Ако половината от населението носи маски, които блокират половината частици, скоростта на предаване също може да бъде приблизително наполовина, установяват Гумел и колегите му в изследване, публикувано на 21 април в Infectious Disease Modeling. 

*Каква е разликата между смъртност и леталност? Смъртността представлява броят на смъртните случаи за 1000 души от населението годишно. По-скоро се използва като индикатор за качеството на здравната система. Леталността е съотношението на броя на смъртните случаи към броя на случаите на заболяването и това е параметърът, от който обикновено се интересуват повечето хора. Но има и нюанс. Точният брой пациенти със заболяването е неизвестен, тогава точната леталност от коронавируса все още не е известна, което изяснихме в предишната точка.

Дори платнените маски с ниска ефективност, които блокират само 20-30% от вирусните частици, биха могли да намалят скоростта на предаване с една трета, при условие че 80 % от хората ги носят, изчисляват изследователите. В райони, където скоростта на предаване е висока, ако 80 процента от хората носят маски, които блокират половината от инфекциозни частици, 17 до 45 % от очакваната леталност за два месеца може да бъде предотвратена, изчисляват изследователите.

Тези изчисления са в съответствие с оценките, направени от други учени. Епидемиите могат да бъдат поставени под контрол, ако всеки носеше маска винаги на публични места, дори ако маските са само на 50% ефективни, докладват лекари на 10 юни в Proceedings of Royal Society A.

И въпреки че маските са по-малко ефективни за защита на носителя им, личната защита ще се повиши, ако по-голям процент от хората носеха маски в изчисленията на изследователите. Това е така, защото „моята маска ви защитава, вашата маска ме защитава“, пишат изследователите, така че носенето на маска означава по-голяма защита за всички.

"Сега има общо съгласие, че маските работят, а изследванията подкрепят това", отбелязва Джордж Уеби (George Wehby), специалист по здравна политика в Университета на Айова. „В бъдеще маските ще са алтернатива на някои от строгите мерки за социално дистанциране. Те не заместват [социалното дистанциране], но когато социалното дистанциране не може да бъде прието, използването на маски е разумно решение".

И макар такива изводи да са твърде обобщаващи - цифрите говорят. Ако има държави, които се справят добре с контрола на пандемията - това са някои азиатски страни, където има традиция в носенето на маски, за разлика от други страни, където носенето на маски се приема с отвращение и недоволство.

Справка:

M. Staymates. My stay-at-home lab shows how face coverings can slow the spread of disease. Taking Measure, the official blog of the National Institute of Standards and Technology. June 11, 2020.

W. Lyu and G.L. Wehby. Community use of face masks and COVID-19: Evidence from a natural experiment of state mandates in the US. Health Affairs. June 16, 2020. doi: 10.1377/hlthaff.2020.00818.

S.E. Eikenberry et al. To mask or not to mask: Modeling the potential for face mask use by the general public to curtail the COVID-19 pandemic. Infectious Disease Modelling. April 21, 2020. doi: 10.1016/j.idm.2020.04.001.

R.O. H.J. Stutt et al. A modelling framework to assess the likely effectiveness of facemasks in combination with ‘lock-down’ in managing the COVID-19 pandemic. Proceedings of the Royal Society A. June 10, 2020. doi: 10.1098/rspa.2020.0376.

L.C. Tindale et al. Evidence for transmission of COVID-19 prior to symptom onset. eLife. June 22, 2020. doi: 10.7554/eLife.57149

Marianne van der Sande et alProfessional and Home-Made Face Masks Reduce Exposure to Respiratory Infections among the General Population. Published: July 9, 2008 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0002618

Източник:

Why scientists say wearing masks shouldn’t be controversial, Science News

COVID-19: WHY WE SHOULD ALL WEAR MASKS — THERE IS NEW SCIENTIFIC RATIONALE, Sui Huang, Mediμm

Universal mask-wearing is the most overlooked COVID-19 lifesaver, MASKS SAVE LIVES

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !