Вече има резултати от първия тест на коронавирусна ваксина

Ваня Милева Последна промяна на 20 май 2020 в 10:51 8227 0

Кредит: Moderna

Американската компания Moderna обяви успешното завършване на първата фаза на клиничните изпитвания на своята ваксина срещу коронавируса SARS-CoV-2, създадена на базата на мРНК. Според резултатите от тестовете е установено, че лекарството се понася добре и има явен положителен ефект върху производството на антитела, твърдят от компанията.

Към днешна дата няма ваксина срещу инфекцията с COVID-19, причинена от коронавируса SARS-CoV-2. Редица разработки в различни страни обаче вече са във фаза на клинични изпитвания. Ваксината mRNA-1273, разработена от американската компания Moderna, бе една от първите, които успяха да преминат първата фаза на клиничните изпитвания.

Ваксината на базата на мРНК кодира шиповия протеин - частта от него, отговорна за свързването към клетъчната мембрана и проникването в нея. Увреждането на този протеин прави вируса неспособен да атакува човешките клетки и да се разпространи по човешкото тяло. Следователно, като цел за разработването на ваксини, учените възлагат най-големи надежди за този конкретен протеин.

Moderna проведе тестовете за новата ваксина срещу коронавирус SARS-CoV-2 благодарение на гранта от Белия дом и американската Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Първата фаза на изпитанията започна на 16 март и продължи 43 дни. В клиничните изпитвания на първата фаза са участвали 15 души на възраст от 18 до 55 години, които не са били заразени с инфекцията COVID-19. Те вземат три дози от ваксината с интервал от две седмици с различни концентрации на препарата.

Анализът на резултатите показа, че на 43-ия ден след началото на тестовете, след въвеждането на третата доза, нивото на свързаните с коронавируса антитела в кръвта на участниците е значително по-високо, отколкото при хора, преболедували COVID-19. Данните за количеството на неутрализиращите антитела са достъпни само за четирима участници в проучването, но техният брой надвишава обикновено наблюдаваните концентрации.

Сега специалистите на компанията възнамеряват да започнат втората фаза на тестване. Те планират да започнат третата фаза на 25 юли тази година. Успоредно с това Moderna работи със стратегически партньор за създаването на индустриалното производство на новата ваксина.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !