Вече имате достъп до дълго пазените 3D модели на бюста на Нефертити

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 ноември 2019 в 11:21 7391 0

Кредит BUST OF NEFERTITI, FOIA Results by CosmoWenman

Когато германски музей сканира забележителната древноегипетска скулптура на Нефертити, дигиталните файлове се пазят почти толкова строго, колкото и самият артефакт. 

Египетският музей и колекцията от папируси в Берлин най-после показва 3D изображението на статуята на 3 000 години, след 3-годишна кампания от страна на артистът по дигитална мултимедия Космо Уенман (Cosmo Wenman). Той публикува файловете в Thingiverse, уебсайт за разглеждане и 3D принтиране на предмети. 

Бюстът показва лицето на Нефертити, живяла между 1370 и 1336 г. пр.н.е., която е съпруга на фараона Аменхотеп. Издялан от варовик от придворния скулптор Тутмос през 1340 г. пр.н.е., бюстът представя кралицата като "зряла жена с хармонична и балансирана красота", според описанието от уебсайта на музея. 

Археолозите откриват артефакта в Амарна, Египет, през 1912 г. и той е част от колекцията на Египетския музей в Берлин от 1920 г. Музеите често сканират и правят 3D модели на важни предмети, за да ги направят по-достъпни; за разлика от деликатните артефакти, модели с висока резолюция могат безопасно и лесно да се направят триизмерни, показвайки и най-малките детайли. Музеят прави такова 3D сканиране на бюста на Нефертити, Уенман открива през 2016 г., но да получи позволение да го види се оказва много сложно и времеемко. 

В началото на 2019 г. Уенман настойчиво иска достъп до файловете за бюста, следвайки германските закони за свобода на информацията, които дават на всеки правото да получи копие от официални записи (включително и дигитални), които са създадени от федералните агенции.

Но Фондация "Пруско културно наследство" - организацията, отговаряща за държавните музеи в Берлин - първоначално отхвърля искането на Уенман. Представителите твърдят, че ако му предоставят изображението, това ще навреди на продажбите на реплики на бюста в магазина за сувенири на музея, обяснява Уенман. Накрая искането му е удовлетворено и той получава USB памет с файловете. 

Но музеят слага виртуален "печат" от долната страна на 3D модела с лицензионни права, което го прави безплатен за копиране, адаптиране или трансформиране от всеки с нетърговска цел, стига да се съобщи оригиналният източник. 

И докато артистът успява да се сдобие с копието на бюста на Нефертити, много други обекти на изящното изкуство остават строго пазени. В момента Уенман опитва да получи достъп до 3D изображенията на "Мислителя" на Огюст Роден, но ръководството на Музея Роден в Париж му го отказва.

От профила на Уенман в Thingiverse, всички файлове са достъпни за свободно сваляне и използване от всеки за нетърговска цел, при спазване на лицензионните права Creative Commons license.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !