Вече се знае какво причинява синдрома на поликистозните яйчници и как да се излекува

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 май 2018 в 10:54 16338 0

Илюстрация: MedicineNet

Синдромът на поликистозните яйчници (Polycystic ovary syndrome или PCOS) е състояние, което засяга приблизително една на всеки пет жени и сега учените смятат, че знаят защо. 

Изследване, публикувано в Nature Medicine, установи връзка между хормоналния дисбаланс в матката и PCOS, конкретно пренатално излагане на растежен фактор, наречен анти-мюлеров хормон (anti-Müllerian hormone - AMH). 

Екипът, ръководен от Паоло Джакобини (Paolo Giacobini) от Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания, е изчислил, че нивата на AMH са с 30% по-високи при бременни жени с PCOS, отколкото такива без този синдром. Тъй като е налице наследствен компонент на състоянието, те решават да проверят дали жените с този хормонален дисбаланс раждат дъщери с PCOS. 

"Това е радикален нов подход към  синдрома на поликистозните яйчници и открива широк спектър от възможности за по-нататъшното изследване", обяснява Робърт Норман (Robert Norman) от Университета на Аделаида, Австралия, съобщава New Scientist.

В проучването изследователите инжектират бременни мишки с AMH, така че да имат по-висока от нормалната концентрация на хормона. Наистина те раждат дъщери, които по-късно развиват подобни на PCOS симптоми. Те включват проблеми с плодовитостта, забавен пубертет и нереализирана овулация.

Според изследователите добавеният хормон AMH изглежда предизвиква свръхстимулацията на определен набор от мозъчни клетки, наречени GnRH неврони, които са отговорни за контрола на нивата тестостерон в организма. Следователно потомството показва по-високи нива на тестостерон. Резултатът е "маскулинизация на женския плод" и "PCOS подобен репродуктивен и невроендокринен фенотип" до достигане на зрялост.

Но най-важното е, че екипът не само може да определи причината за PCOS, но и успя да обърне процеса (засега - при мишки). За да го направят, изследователите третират поликистозните мишки с лекарство за инвитро оплождане, наречено cetrorelix, което кара симптомите да изчезнат.

Екипът планира да тества лекарството върху хора. Клиничните изпитания се планират да се проведат по-късно през годината.

"Това може да бъде привлекателна стратегия за възстановяване на овулацията и в крайна сметка да се увеличи процентът на бременност при тези жени", разказва Джакобини, съобщава New Scientist .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !