Вечеряйте рано, ако искате да отслабнете, съветват диетолози

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 януари 2017 в 17:24 7474 0

Ранната вечеря рано или отказът от нея, може да са ефективни в борбата с телесните мазнини. Илюстрация: UAB Public Relations

За първи път се съобщава, че храненето в по-ранни часове намалява ежедневните колебания в апетита и променя 24-часовия модел на окисление на мазнините и енергийния метаболизъм, което може да помогне за здравословното отслабване, пише Science Daily

Докладът на изследователи от Университета на Алабама в Бирмингам (UAB) е представен на годишна среща на Обществото за борба срещу затлъстяването The Obesity Society Annual Meeting at Obesity Week 2016 в Ню Орлиънс, Луизиана.

Първият тест върху хора за ранно ограничено във времето хранене (early time-restricted feeding или eTRF), установи, че тази диетична стратегия е ефективна за намаляване на теглото. Според eTRF хората трябва изядат последната си храна в средата на следобеда и да не се хранят повече до закуската на следващата сутрин. 

"Хранене само в много помалък прозорец от време, отколкото обикновено правят хората, може да помогне за отслабването", коментира Къртни Питерсън (Peterson), доктор, доцент в Катедрата по науки за храненето в UAB.

"Открихме, че храненето между 8:00 и 14:00, последвано от лека закуска в 18 часа запазва нивата на апетита повече през целия ден, в сравнение с храненето между 8:00 и 20:00, което обикновено прави средният американец".

Човешкото тяло има вътрешен часовник и много аспекти на метаболизма най-оптимално функционират сутрин. Следователно, ако приведете храненето си в съответствие с циркадния часовник на организма като се храните по-рано през деня, това може да окаже положително влияние върху здравето. Този първи тест на eTRF при хора е проверен при проучвания върху гризачи. При тях бе установено, че eTRF намалява мазнините в тялото и намалява риска от хронични заболявания при гризачите.

По време на изследването върху хора Питерсън и екипът й са проследили 11 мъже и жени с наднормено тегло в продължение на два четиридневни периода. През първия период са се хранили между 8:00 и 14:00, а през втория - между 8 сутринта и 8 вечерта. Изследователите проверяват въздействието на eTRF върху изгорените калории, изгорените мазнини и апетита.

Участниците и при двата хранителни режима ядат едно и също количество калории и извършват всички тестове под наблюдение.

Въпреки че участниците приемат и изгарят едни и същи калории, диетата eTRF намалява колебанията на апетита през деня и повишава количеството изговени мазнини през нощта, съобщава екипът. Той докладва също, че практиката подобрява метаболизма - способността на организма да превключва между изгарянето на въглехидратите и мазнините.

Все пак, имайте предвид, че това са  все още е много ранни изследвания и не са съвсем убедителни. Все още не е ясно дали eTRF помага за дългосрочна загуба на тегло или носи други ползи за здравето. Питърсън коментира, че е необходимо по-голямо, по-задълбочено проучване, за да се потвърдят или отхвърлят констатациите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !