Великденският остров не е жертва на екологична катастрофа, показва анализ

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 юли 2017 в 12:18 13313 0

Кредит Pinterest

Анализ на останки, намерени на Великденският остров предоставя доказателства, които противоречат на широко разпространеното убеждение, че древната цивилизация на острова безразсъдно е унищожавала своята среда и заради това е изчезнала, според ново изследване.

Резултатите от съвместно проведеното проучване от преподаватели в Университета Бингхамптън и  Държавния университет на Ню Йорк са публикувани в списание American Journal of Physical Anthropology.

Великденският остров, наричан още Пасха или на местния полинезийски език Рапа Нуи, е най-югоизточната точка от т. нар. Полинезийски триъгълник в Тихия океан - Хавай, Нова Зеландия и Великденски остров. За пръв път е посетен от европейци на Великден, 5 април 1722 г. Това е експедицията на нидерландския мореплавател Якоб Рогевеен, който му дава името Пасха (Paasch-Eyland). Самото местно насаление се нарича Рапа Нуи, със същото име е и езикът им.

Полинезийският триъгълник, простиращ се от Нова Зеландия на юг до Великденския остров на изток и Хавай на север. 1. Хаваи, САЩ; 2. Нова Зеландия; 3. Великденски остров, Чили; Други островни групи: 4. Самоа; 5. Таити, Френска Полинезия. Wikimedia Commons

Една от най-трудните нерешени загадки на миналото е какво се е случило с цивилизацията на Великденския остров. 

Островът е известен със своите над 800 скални колоса - статуи на човешки глави, наречени моаи. Някога той е бил дом на цивилизация, процъфтявала преди едно хилядолетие. Тъй като това е един от най-изолираните острови в света, малко се знае за културата Рапа Нуи, съществувала тук и която изведнъж изчезва през 1860-те, разказва IFLScience.

Първото известно в света изображение на острова, направено от британския маринист Уилям Ходжис през 1775 г. Wikimedia Commons

Има много хипотези за обяснение на рязкото намаляване на населението - от болест до неразумно обезлесяване и вътрешен конфликт. Най-популярната идея е, че местните жители са извършили "екоцид" (унищожаване на природата) - опустошават природната среда до такава степен, че тя става необитаема и самите те загиват. Сега ново проучване показва, че това може би не е вярно.

Теорията на екоцида твърди следното: Първоначално хората са доплували с лодки от Полинезия и са се заселили на острова между 300 – 1200 г . По времето, когато европейците за пръв път се сблъскали с хората Рапа Нуи в началото на 18-ти век, голяма част от обезлесяване се е случило.

Изсечените дървета се използват главно за изграждане на канутата, с които се лови риба. Без достатъчно дървета за канута хората вече няма да могат да се изхранват сами от морето. Заради това започват да разчитат повече на наземни източници на храна, но неконтролираното земеделие довежда до значителна ерозия на почвата. Това предизвика земеделска криза и останали без никаква храна, хората Рапа Нуи измират.

"Традиционната история е, че с течение на времето хората Рапа Нуи изчерпват своите ресурси и свършва храната им", разказва Карл Липо (Carl Lipo) професор по антропология в Университета Бингхамптън.

Девойка Рапа Нуи на танцов фестивал.  Wikimedia Commons

Изследователският екип смята, че доказателствата за тази екологична катастрофа са твърде косвени.

Липо и екипът му анализират човешки останки, а също и от животни и растения от археологическите обекти Анакена и Аху Teпеу на Рапа Нуи, датирани от 1400 до историческия период и като контрола съвременен материал. Екипът използва въглероден и азотен изотопен анализ и анализ на специфичен изотоп на колаген, изолиран от праисторически човешки и животински кости, за да оцени съотношението между използването на морски и сухоземни ресурси за храна. Подобен изотопен анализ на археологически и съвременни растения и морски проби са използвани за характеризиране на местната околна среда.

Резултатите от въглеродния и азотния анализ независимо показват, че около половината от протеините в диетата от хората идват от морски източници, значително повече от предишните оценки. Освен това изводите сочат, че праисторическото население Рапа Нуи е полагало съгласувани усилия за подобряване на земеделските земи, което предполага, че са имали обширни познания за това как да се преодолее ниското плодородие на почвата, да се подобрят условията на околната среда, както и да се създадат устойчиви доставки на храни. Тези дейности показват значителна адаптация и устойчивост към промените в околната среда - констатация, която е в противоречие с разказа за "унищожаването на природата".

Моаи. Pinterest

Екипът открива, че най-малко половината от протеина в хранителния режим на хората от Рапа Нуи винаги идва от морски източници. Което показва, че риболовът никога не е спирал.

"Ние също така научихме, че това, което хората са получавали от наземни източници, идва от много променени почви, че те са били обогатявани, за да растат посевите", заяви съавторът Карл Липо.

Това означава, че хората от Рапа Нуи са доста добре осведомени, когато става дума за земеделие, което предполага, че не е имало селскостопанска криза.

"Това изследване има важни последици, тъй като ни позволява да преразгледаме възгледите си за това, как праисторическите популации са взаимодействали с околната среда, без да разчитаме на съвременните исторически източници", заяви Катрин Джърман (Catrine Jarman), водещ автор на проучването и доктор в Университета в Бристол.

Проф. Липо отбеляза, че тези нови открития продължават да подкрепят идеята, че историята на Великденските острови е по-интересна и сложна, отколкото си мислехме досега.

И така, какво се е случило на Великденския остров, ако не е имало екоцид? За момента може само да гадаем.

Трябва да се подчертае, че опустошаването на околната среда все още е добър начин, гарантиращ унищожаването на една цивилизация. Имайки предвид промените в климата, човечеството в момента се занимава точно с това.

Моаи. Wikimedia Commons

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !