Вероятно още през палеолита древните хора са плавали до японските острови Рюкю

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 декември 2020 в 00:24 2287 0

Кредит Pixabay

Много отдавна древни мореплаватели успешно се придвижват в опасно океанско пътешествие, за да достигнат японските острови Рюкю, показва ново проучване, публикувано в Scientific Reports. Археологически обекти на шест от тези острови - част от верига с дължина 1 200 километра - показват, че миграциите към островите са се случили преди 35 000 до 30 000 години, както от юг през Тайван, така и от север през японския остров Кюшу.

Но дали древните хора се придвижват нарочно или са се носили дотам случайно с океанското течение Курошио, едно от най-големите и най-силните течения в света, не е ясно. Отговорът на този въпрос може да хвърли светлина върху уменията на тези хора от каменната ера като мореплаватели и техните умствени способности като цяло.

Сега сателитни шамандури, които симулират салове, дават предположение, че шансът древните моряците да са достигнали островите случайно е малък.

Изследователите анализират 138 шамандури, пуснати близо или преминали между Тайван и филипинския остров Лузон от 1989 до 2017 г., разпръснати като част от Глобалната програма за дрифтери за картографиране на повърхностните океански течения в света. В констатациите, публикувани в списанието, екипът установява, че само четири от шамандурите се доближават на 20 километра от някой от островите Рюкю, и това се случва само в резултат на тайфуни и други неблагоприятни климатични условия.

Малко вероятно е древните моряци да са тръгнали на океанско пътешествие с голяма буря на хоризонта, твърдят палеоантропологът Юсуке Кайфу ( Yousuke Kaifu) от Токийския университет и колегите му. В резултат на това новите открития показват, че течението Курошио би ги принудило да се отдалечат, а не да се доближат към островите Рюкю, което предполага, че всеки, направил прехода, е направил това умишлено, а не случайно, смята Кайфу.

Геоложките записи показват, че теченията в региона са останали стабилни поне през последните 100 000 години. Така че може да се заключи, че тези шамандури имитират как древните плавателни съдове са се движили в същата зона, казват изследователите.

„От гледна точка на навигацията преминаването до островите Рюкю е толкова предизвикателно, че моделите със случайни дрейфове едва ли ще дадат ефективно обяснение“, съгласен е археологът Томас Лепард (Thomas Leppard) от Държавния университет на Флорида в Талахаси, който не е участвал в изследването. Тази нова работа „разбира се не е категорична, но е внушителна“.

Каменните инструменти и разфасованите останки от носорог предполагат, че древни човешки предшественици като Homo erectus може да са пресичали по подобен начин морета преди поне 709 000 години. А артефактите, открити в Австралия, предполагат, че съвременните хора може да са започнали да пътуват през океана преди поне 65 000 години. Но продължава да се обсъжда дали океанските пътешествия по време на палеолита, продължил от преди около 2,6 милиона години до преди около 11 700 години, обикновено са били извършвани случайно или умишлено.

Други данни предполагат, че древните хора наистина са можели умишлено да пътуват до островите Рюкю. През 2019 г. екип от авантюристи успява да преплува повече от 200 километра от Тайван до Йонагуни в архипелага с помощта на кану, което Кайфу и колегите му правят с помощта на каменни брадви, моделирани по японски палеолитни артефакти.

Въпреки че хората от палеолита често се възприемат като примитивни и консервативни в своите цели, „чувствам нещо много различно от доказателствата за човешко присъствие на тези отдалечени острови“, добавя Кайфу.

Източник: Science news - Ancient humans may have deliberately voyaged to Japan’s Ryukyu Islands

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !