Вероятността да загине човечеството през следващото столетие е 10%

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 май 2016 в 12:16 9468 2

Ядрена война. Изменение на климата. Пандемии от смъртоносни вируси. Това са най-честите сюжети на апокалиптични, екшън и хорър филми, но за разлика от тях, тези заплахи са реални за съществуването на глобалната човешка цивилизация, според най-новия аналитичен доклад на британската организация Global Challenges Foundation

В последния си доклад организацията е оценила вероятността да загинем при глобална катастрофа като пет пъти по-висока отколкото при автомобилна катастрофа. С тази оценка са съгласни и други независими анализатори. Например, в доклада Stern Review, изготвен по искане на британското правителство, рискът от масово измиране се оценява на 0,1% годишно. Това е една много висока цифра.

Ако сравним тази цифра с вероятността да загинем в автомобилна катастрофа, се оказва, че няма защо толкова да се страхуваме от последните. Така например, в Съединените щати в автомобилни катастрофи загиват годишно средно по 9395 души.  Оказва се, че за сто години живот вероятността среден американец да умре в катастрофа е по-малко от 1%.

В същото време Global Challenges Foundation оценява шансовете за оцеляване на човечеството в следващия век само на 90,5%. Това означава, че заплахата от глобална катастрофа е 9,5%. Това е около 10 пъти повече от вероятността да се умре в автомобилна катастрофа.

Някои експерти смятат, че оценката на вероятността от 9,5% или 10% за масово измиране е занижена, защото не се оценяват всички възможни заплахи. Трудно е да се направи оценка на рисковете от изригване на супервулкан или удар на голям астероид, който може да измени глобално климата по същия начин, както в случая на ядрена зима. А вероятно има още събития, за които просто няма да знаем, докато не ни връхлетят.

"Ние не очакваме, че някое от тези събития ще се случи в някой от тези 10-годишни интервали. Те може да се случат, но най-вероятно няма да се случат", - заяви директорът на Global Challenges Foundation Себастиян Фаркухар (Sebastian Farquhar). Трябва обаче да вземем под внимание рисковете за масово измиране на човечествотои и да се подготвим за тях.

За най-опасната заплаха се смята заплахата от ядрена война. В историята е имало няколко случая, когато световните лидери са били на една крачка от изстрелването на балистични ракети с ядрени бойни глави към територията на противника, а това би причинило неизбежен ответен удар.

Изменението на климата има непредвидими последици. Някои учени смятат, че по-нататъшното нагряване на атмосферата с нарастващите нива на парникови газове ще генерира перфектната буря в континентален мащаб до края на века. Дори и най-оптимистичните оценки изглеждат ужасно. Според ООН рискът от повишаване на средната температура със 6-10° C е повече от 3%, дори ако човечеството бързо и драстично намали количеството на емисиите въглероден диоксид. А ако се пресметне по реалистичен сценарий, тогава тази вероятност нараства до 10%.

Третата по вероятност заплаха е глобална пандемия. През последните две хилядолетия се случиха две мащабни пандемии на чума - през 1340-те години от "черната смърт" загинаха повече от 10% от човечеството, а юстиниановата чума 540-542 г. покоси 13-17% от населението на света.

Докладът на Global Challenges Foundation изследва рисковете и от други заплахи: пандемия на генетично модифициран вирус, геоинженерство, враждебен изкуствен интелект. За разлика от ядрена война и глобалното затопляне, те се оценяват като "въображаема заплаха", но авторите на доклада предупреждават, че до преди няколко десетилетия беше трудно да си представим много от днешните рискове и много от тях също са били оценявани като въображаема заплаха.

Какво трябва да предприеме човечеството, за да увеличи шансовете си за оцеляване? Експертите смятат, че за всяка заплаха има специфични мерки, като например намаляване на емисиите парникови газове и намаляване на ядрените оръжия. Друга универсална мярка е рязкото увеличение на производството на храни. Ако се измисли такава технология, то богатите хранителни запаси силно ще увеличат шансовете за оцеляване в една ядрена зима или глобална катастрофа като изригване на супервулкан или удар на астероид.

Освен това, докладът препоръчва да се установи нещо като световна организация, представляваща интересите на бъдещите поколения.

Докладът е публикуван за свободен достъп.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12010

2

Само се извинявам за правописната грешка по горе!

12010

1

"Ние не очакваме, че някое от тези събития ще се случи в някой от тези 10-годишни интервали. Те може да се случат, но най-вероятно няма да се случат", - заяви директорът на Global Challenges Foundation Себастиян Фаркухар (Sebastian Farquhar). Трябва обаче да вземем под внимание рисковете за масово измиране на човечествотои и да се подготвим за тях.'
Са питам аз, как да се потготвям за края на света...да си платя ли здравните осигуровки или не?! Питам г-н Фар-кухар?