Вид синтетична марихуана предизвиква силно кървене (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 април 2018 в 13:46 11905 0

Кредит Chicago Tribune

От началото на март 38 души са потърсили помощ с оплаквания от кървене от различни отвори и меки тъкани, след като са използвали синтетични канабиноиди. Един човек е починал, съобщава IFLScience.

Според Департамента за на общественото здравеопазване на Илинойс (IDPH) пострадалите съобщават за тежко кървене от носа, очите, ушите и венците, както и от тежко менструално кървене и изхвърлянето на кървави съсиреци чрез повръщане, кашляне, дефекация и уриниране.

По-голямата част от тези случаи са настъпили в окръг Таеуел (12), като Чикаго (10) е на второ място, считано от 30 март. Индивидите съобщават, че са използвали широк диапазон от синтетични канабиноидни продукти, включително К2.

През 2016 г. 33 души от Бруклин загинаха от предполагаема свръхдоза К2. Въпреки че е забранен през 2014 г., K2 все още е лесно достъпен в Нова Зеландия, а и през 2017 г. има съобщения за смъртни случаи след използването му.

В този последен случай не е ясно каква специфична съставка - или марка синтетичен канабиноид - причинява прекомерното кървене, но здравните власти се опитват да я открият.

Според Chicago Tribune, трима души, хоспитализирани след употребата на веществото, са дали позитивен резултат за brodifacoum, който е по-известен като отрова за плъхове. Той води до спиране на усвояването на витамин К, който подпомага коагулацията и кръвосъсирването, което може да обясни тежкото кървене.

Съгласно проучване на синтетичните канабиноиди К2 от 2017 г. те са "известни с опасни остри и хронични неблагоприятни ефекти, включително психоза, гърчове, зависимост и смърт". Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязва, че "хората, които пушат тези продукти реагират с ускоряване на сърдечната честота, повръщане, възбуда, объркване и халюцинации".

Кървенето не се споменава в литературата, което предполага, че това е нов страничен ефект, който понастоящем е специфичен за този вариант на Илинойс.

В момента съществуват стотици синтетични канабиноиди и всяка година се появяват нови. Те се продават и разпространяват по много начини, като много от тях се продават опаковани в листообразен материал, други се напръскват  върху растителен материал и след това се пушат.

Както се обяснява от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), тези дроги възпроизвеждат усещането за използване на истинската трева, защото действат върху същите мозъчни клетъчни рецептори като тетрахидроканабинол (THC) на канабиса, използвайки различни съединения. За разлика от обикновената марихуана обаче изследванията върху ефектите върху здравето на синтетичните канабиноиди в момента са много по-оскъдни.

В зависимост от това къде се намирате, синтетичните канабиноиди не са задължително забранени, на което се дължи и част от популярността им. Те се възприемат като законни или дори безопасни от тези, които ги използват.

IDPH отбеляза, че такива синтетични вещества "често се предлагат на пазара като сигурни, законни алтернативи на марихуаната" и не се казва, че "те не са безопасни и могат да повлияят на мозъка много по-силно от марихуаната. Действителните им ефекти могат да бъдат непредсказуеми и в някои случаи по-опасни или дори животозастрашаващи".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !