Видео: Диего, 100-годишният баща на 800 деца

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 септември 2016 в 09:59 11022 0

Диего е гигантска костенурка, той е на 100 години, е баща на около 800 потомци на родния си архипелаг Галапагос. Благодарение на неговата сексуална активност, бе спасен неговият вид слонска костенурка - Chelonoidis elephantopus - от изчезване. (вж "Секс машината Диего, която спаси вида на гигантските костенурки от изчезване")

Видеото, което е достъпно на сайта на BBC News, показва как Диего се разхожда и похапва трева.

Преди около 50 години на острова са оставени само двама мъжки и една дузина женски. Но до голяма степен, благодарение на усилията на Диего в близкия център за развъждане на остров Санта Круз, видът е възстановен.

Той споделя стаята си с шест женски, неговите партньорки, в задачата си за спасяване на вида. Трудна работа, но все някой трябва да я направи. Днес костенурките наброяват хиляди.

"Той е силно сексуално активен мъжки репродуктор," - възхищава се Уошингтън Тапия (Washington Tapia), специалист по костенурките в Националния парк Галапагос. "Той е допринесъл изключително много за заселването на острова".

Генетично изследване показва, че Диего е баща на около 40% от костенурките на Еспаньола. Почти целият вид дължи оцеляването си до този секс бог.

С продължителност на живота в природата повече от 100 години Галапагоските костенурки са сред най-дълголетните гръбначни животни. Екземпляр в плен е живял 176 години. Дълголетието на тези животни се обяснява със забавения им ритъм на живот. Но за кратки разстояния костенурките могат да развият скорост от около 3 км/ч.

Родината на тези костенурки са седемте Галапагоски острова - вулканичен архипелаг, разположен приблизително на 1000 км западно от крайбрежието на Еквадор. Испанските конквистадори, които откриват островите през 16 век, ги наричат с испанската дума galápago, която означава "седло" (формата на черупката на костенурките им напомняла на вид испанско леко женско седло).

Разпределението на всички видове костенурки на островите Галапагос.

Размерът и формата на черупката варира при различните популации. На островите с влажни планински местности, костенурките са по-големи, с куполообразни черупки и къси вратове, а островите със сухи низини са обитавани от по-малки костенурки със седловидна форма на черупката и дълги вратове. 

Наблюденията на Чарлз Дарвин на тези различия по време на втората експедиция на Бийгъл през 1835 г. допринасят за развитието на неговата теория на еволюцията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !