30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Видео: Защо Нийл Армстронг поема контрола над лунния модул при кацането на Луната

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 юли 2019 в 06:34 54250
На тази снимка можете да видите Западния кратер, кратера на Запад Клейне и мястото за кацане на Eagle. Снимка: NASA

Зашеметяващ видеоклип от първото кацане на Луната на Аполо 11 на 20 юли 1969 г. бе създаден и публикуван от изследователите от Държавния университет в Аризона.

Той показва защо Нийл Армстронг поема контрола над лунния модул Eagle, макар че по план автопилотът е трябвало да извърши кацането.

Вече имахме възможност да видим  историческите кадри и да чуем звуците и разговорите при кацането в „Изживейте кацането на Аполо 11 на Луната”. Тези изображения са направени с 16-милиметрова камера, която заснема по 6 кадъра в секунда от илюминатора, от който е гледал Бъз Олдрин.

На прозореца, от който е гледал Армстронг, не е имало камера. Но въз основа на снимки, направени с камерата на лунния изследователски орбитален спътник (LRO) на околностите на Морето на спокойствието, където кацна Eagle, бе създадено грандиозното видео на това, което е виждал Армстронг. Във видеото по-долу са показани новите изображения отляво, а дясното изображение представя гледката от камерата  на прозореца на Олдрин.

В определен момент Армстронг превключва на ръчно управление и заменя автопилота, когато вижда, че лунният модул се отправя за кацане  някъде на северозападния край на 190-метровия  кратер. Това би било много опасно кацане и затова Армстронг решава да го предотврати като издига Eagle над кратера. Единствено Армстронг вижда този голям кратер, кратерът не се е виждал от прозореца на Олдрин. И тъй като Армстронг е твърде зает с маневрите, не казва нищо за това на контрола на Хюстън и на Олдрин. Малко преди кацането те прелетяват над по-малък кратер с размери 40 метра.

Кацането е само малка, но съществена част от историческата мисия на Аполо 11.

Но цялата мисия може да бъде преживяна в реално време:

Бен Феист (Ben Feist) успя да сглоби всички официални аудио файлове, снимки и видеозаписи, които са направени по време на Аполо 11 в хронологична последователност, така че може да проследите внимателно мисията. Благодарение на това видео може да следите комуникацията между астронавтите и НАСА в реално време и да видите колко далеч е капсулата Аполо 11 от Земята.

Източник: ASU, Apollo in real time.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.