27 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Видео: две акули в епична битка

Смъртоносен сблъсък между тигрова акула и акула чук е записан в Мексиканския залив

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 август 2016 в 16:29 117972

Студенти по време на риболов в Мексиканския залив за първи път успяха да заснемат на видео смъртоносната схватка между двете акули, разказва National Geographic.

Заснетото на 17 юли видео показва битката между тигрова акула (Galeocerdo cuvier) и акула чук (Sphyrna mokarran). Атаката продължава няколко минути, докато тигровата акула "захапа акулата чук близо до главата, прекъсна кордата и след това я повлече право надолу", разказва Райън Уилси (Ryan Willsea), който е направил клипа, заедно с брат си Аарон, на чиято въдица се е уловила акулата чук.

Уилси прекарал три дни в риболов в залива по време на почивка, като се надявал да хване риба тон. Той и неговите колеги рибари опитали късмета си на около 50 до 60 км разстояние от Венеция, Луизиана.

"Когато нещо захапа, първо помислих, че е още една голяма риба тон", споделя Уилси, който бил хванал вече две други риби тон по-рано същия ден. "Но след това видяхме, че това е акула чук."

Екипажът се опитва да умори голямата риба пет - десет минути преди тигровата акула да се появи, първо като тъмна сянка във водата, разказва Уилси.

Останалото може да видите на видеоклипа.

Тигровата акула е един от най-опасните видове за хората. Това са големи животни, чиито размери са сравними с тези на голямата бяла акула и могат да достигнат 5,5 метра.

Тигровите акули, които живеят в топлите води на световния океан, са "експерт по възползване от ситуацията, когато потенциалната плячка е изложена на риск", коментира случая Джордж Бърджис (George Burgess), който води програмата за изследване на акулите към Природонаучния музей на Флорида. "А нищо не прави едно животно по-уязвимо, отколкото забита кука в устата си и дърпано от лодка."

Тигровите акули често нападат други акули, особено когато са ранени. Всъщност репутацията на акулите като нападащи всичко в морето, се основава до голяма степен на този вид, обяснява Бърджис. Голяма и силна, тигровата акула е един от малкото видове, които нападат хора.

Акулите са на изчезване

Акулите намаляват по целия свят благодарение на прекомерния риболов заради перките им и поради случайно заплитане в ролята на "съпътстващ улов" когато целта са други видове като скариди или риба тон. Акулите чук са особено уязвими, тъй като се задушават бързо, ако попаднат в мрежи. Те трябва да продължат да се движат непрекъснато, за да премине достатъчно вода през хрилете им, за да могат да дишат.

Въпреки заплахите, броят на акулите се възстановява бавно в американски води, където има строги ограничителни мерки. Във водите на Луизиана е незаконен уловът на акула чук от 1 април до 30 юни, а през останалото време за един риболовен рейс е позволено хващането само на една акула.


_az_
Рейтинг : 12803
03.08 2016 в 08:10 2
+ 2
- 0
До 1: Е как къде, в заглавието :):)
r00t
Рейтинг : 12603
03.08 2016 в 05:23 1
+ 2
- 0
И къде по-точно беше битката, че чак и епична....?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.