18 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Видео на НАСА показва, че Луната спира и тръгва назад. Обяснение на илюзията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 март 2019 в 00:00 40360
Снимка: NASA/Goddard/SDO

Ново видео показва как Луната пресича диска на Слънцето, спира и сякаш се връща обратно.

Вечерта на 6 март 2019 г. Луната започна да преминава пред Слънцето, след това се спря и се върна обратно. Поне така изглеждаше от гледната точка на Обсерваторията на НАСА за наблюдение на динамиката на Слънцето (Solar Dynamics Observatory - SDO), която е на орбита около Земята.

Този „невъзможен” танц на естествения ни спътник може да се обясни с относителните скорости и позиции на Луната, Слънцето и SDO, които, ако са подравнени идеално, създават илюзия, наречена „ретроградно движение“. При нея един небесен обект може да изглежда, че се движи назад заради различните скорости и позиции в орбитата, които имат другите обекти около него.

Когато небесното тяло минава между по-голямо тяло (в този случай Слънцето) и наблюдател (в случая, SDO), астрономите наричат ​​това събитие транзит. Първата част от този транзит показва, че Луната се движи отляво надясно. SDO се премества със скорост от 3 километра в секунда,  перпендикулярно на линията Слънце-Земя на лунното затъмнение, а самата Луната се движи с 1 километър в секунда.

Във втората част на транзита Луната спира и се връща назад. Това се случва, когато SDO навлезе в засенчената част на орбитата си и започне да се отдалечава от Луната, почти успоредно на сянката, която тя хвърля в пространството. Когато Луната започне да се движи по-бързо от SDO, тя я изпреварва и по този начин изглежда че се движи в обратна посока.

Относителните скорости и позиции на Луната, Слънцето и Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА доведоха до този необичаен лунен транзит, в който Луната изглежда спира и се връща назад. NASA / Goddard / SDO

Обсерваторията SDO често е улавяла Луната да се движи в различни посоки по време на лунен транзит, но този път условията са идеални за илюзията. Като цяло събитието продължи общо четири часа от 17:00 до 21:07 EST. На своя връх Луната покрива 82% от диска на Слънцето.

Обсерваторията на НАСА забеляза лунен транзит точно когато започна прехода към фазата на затъмнението на орбитата си, което доведе до видимото спиране на Луната и промяната на посоката по време на транзита. Тази анимация илюстрира движението на Луната, нейната сянка и SDO. НАСА / SDO

Миналия септември орбиталната обсерватория SDO улови два подобни лунни транзита. 

SDO е инициатива, стартирана от НАСА, за да разберем как слънчевите влияят на живота на Земята и на нашите технологични системи. 

Двете лунни затъмнения, уловени от SDO през септември 2018 г. NASA / Goddard / SDO

 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.