Видео от дрон улови рядък момент на игра на косатки с плувец

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 декември 2018 в 13:20 8887 0

Скрийншот от видеото.

Вероятно мнозина си мечтаят да плуват в океана със семейство морски бозайници.

Ето, че това се случва не с един, а с двама плувци край бреговете на Нова Зеландия през последните седмици, които получават привилегията да плуват със семейства косатки (Orcinus orca).

Видеоклипът, който сега набира популярност, е заснет от фотографа Дилън Брейшоу (Dylan Brayshaw) в Хайе бийч (Hahei Beach) на 4 декември. Той показва как една плувкиня се насочва към група от три косатки, които започват да плуват около нея.

Тя излиза от водата, за да осъзнае и когато се връща, Брейшоу започва да снима. Видеото е спиращо дъха - малко семейство косатки, включително двама млади индивида, които сноват около жената, докато се носят през океанските води.

Подобна среща се случва на харпунджията Роуан Вирбикас (Rowan Virbickas) на 26 ноември. Докато изследва морското дъно той среща друго семейство косатки - трима възрастни индивида и едно бебе - което също плува около него в игриви кръгове.

Той успя да улови невероятната среща със своята камера GoPro.

Заради многото инциденти в морски развлекателни съоръжения като SeaWorld, в които косатките убиват своите треньори и заради прозвижето си "кит-убиец", тези морски бозайници (които са вид океански делфин, а не кит) имат репутацията на агресивни животни.

Въпреки това, в дивата природа, косатките, въпреки че могат да убият много по-голяма и по-силна плячка от хората, никога не са съобщавани случаи, че са убивали човек - извънредно редките нападения са поради това, че  косатките могат да сбъркат човека с тюлен.

Мненията са разделени по въпроса дали атаките на косатките срещу хора са преднамерени, но има доказателства, които предполагат, че пленничеството има пагубен ефект върху психическото здраве на животните, както и върху физическото им състояние.

Знаем, че косатките са забележително интелигентни - те имат различаващи се езикови диалекти и дори се смята, че са развили култура със сложно поведение, което се различава в зависимост от района и стадата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !