Видимо с просто око изригване на Проксима Кентавър би унищожило живота наоколо

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 април 2018 в 12:56 13259 1

NASA/SDO/Goddard

Учени измериха суперизригване на Проксима Кентавър, видимо с просто око. То би могло да унищожи всяка известна форма на живот наоколо, съобщава Universe Today.

Откакто около тази най-близка до нас звезда бе открита през август 2016 г. планетата Proxima b, тя стана цел на много научни изследвания и източник на надежда да се открие живот на възможно най-достъпното за човечеството място извън Слънчевата система. Proxima b е не само най-близката извънслънчева планета, но тази земеподобна планета се движи в обитаемата зона на Проксима Кентавър.

Много от тези проучвания са съсредоточени върху това дали Proxima b може да задържи атмосфера и течна вода на повърхността си, предвид факта, че обикаля около звезда тип М (червено джудже). За съжаление, много от тези проучвания разкриват, че най-вероятно активността на червеното джудже ще е изключила възможността за условия за живот.

Новото изследване на международен екип учени на мощното изригване, публикувано наскоро онлайн, подтвърждава тази вероятност.


Откритото от Evryscope изригване на Proxima. The First Naked-Eye Superflare Detected from Proxima Centauri

Експлозията бе наблюдавана през март 2016 г. Тя повишава количеството видима светлина, излъчвана от Проксима Кентавър, 68 пъти и може да се забележи с невъоръжено човешко око. Това съответства на звездна величина от 6.8, което означава, че червеното джудже, обикновено невидимо без телескоп става слабо различима звезда. По време на експлозията е отделена енергия между 1030.6 и 1032.4 ерга, което е около 10 пъти повече от всяко друго регистрирано преди това избухване на тази звезда.

Според учените изригването може да унищожи 90% от озоновия слой на най-близката планета, а ултравиолетовата радиация е достатъчно интензивна, за да унищожи всякакви микроорганизми.

Суперизригването съвпадна с тримесечната кампания "Бледа червена точка", която за първи път разкри съществуването на Proxima b.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

16.04 2018 в 20:35

Едно от късметлийските неща на слънчевите изригвания е че интригата се развива обикновено в "средните ширини" на Слънцето и големите тупалки рядко са в равнината на земната орбита.

Къде са групирани петната на червените джуджета, еле па на конкретното такова, май не знаем засега. Може да се окаже че са близо до полюсите и планетите получават много по-малко отколкото виждаме ние.

Също така не знаем каква е атмосферната химия на тия планети ама може и въобще да не разчитат на озона. Тя и Земята бая време никакъв озон не е имала, а живот се е развивал. Тъкмо животът е докарал и озона на някой етап.