Вие сте това, което ядете: Храната от стари животни състарява по-бързо

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 февруари 2017 в 13:00 7022 0

Кредит Over 40 Fitness Guid

Ако се храните със стари организми, стареете по-бързо, установи група от изследователи. Това подкрепя хипотезата, че една от причините за стареенето е натрупването на молекулни увреждания в организма, съобщи NewScientist.

Статията е публикувана в Science Advances.

Въпреки че механизмите на стареенето са посветени множество изследвания, причините за този процес все още не са напълно ясни. Една от основните причини се считат натрупването на молекулярни увреждания от най-разнообразен характер - от соматични мутации, ДНК метилиране и промени на експресията на гените до оксидативен стрес (клетъчни увреждания заради окисляване).

Авторите на новата статия изпробват хипотезата за приноса на молекулярните увреждания в процеса на стареене. Идеята на проучването е, че, ако тази хипотеза е вярна, тогава храненето с възрастни организми, които вече имат молекулярни увреждания трябва да ускори стареенето. Проучването използва три класически моделни организма, често използвани в изследванията за стареенето - дрожди, плодни мушици Drosophila и мишки.

Дрождите са поставени в хранителна среда, изготвена въз основа на екстракт от млади (3 дни) или стари (8 дни) дрожди. Дрозофилите са получавали смес от захар и екстракт от млади плодови мухи (3-5 дни), живи замразени в течен азот или от стари мухи (30-60 дни), умрели от естествена смърт. Поради трудността за приготвянето на екстракт от мухи, учените тестват само женските. И накрая мишки са хранени с обикновена миша храна, смесена с месо или на млади (3 години) или на по-стари - 25 годишни елени. 

Схема на експеримента. Lee et al. 2017

Всички организми са получавали една и съща храна през целия си живот.

Оказа се, че дрождите, третирани със "стара" храна живеят средно с 18% по-малко от дрождите, използвали "млада" храна. Това се оказа вярно и за женските плодови мушици - тези със "стара" храна, живеят средно с 13% по-малко, отколкото тези с "младата" При мишките използването на "стара" храна понижава средната продължителност на живота на женските е 13%, но не е имала ефект върху продължителността на живота на мъжките.

По този начин за всички три организма "старата" диета води до ускорено стареене в сравнение с "младата". Тези резултати са в съответствие с хипотезата, че натрупването на молекулярните увреждания с възрастта допринасят за стареенето. Но какви точно са тези увреждания не е ясно. Когато авторите са отворили вече починалите животни за определяне на причините за смъртта им, нито броят на туморите, нито нивото на натрупването на амилоид в тъканите (най-честата причина за смъртта на старите мишки) не показват разлики между животните, използвали "млада" и "стара" диета. Авторите отбелязват, че само съставът на чревната микрофлора на мишките, прилагали "стара" диета силно се различава от контролните мишки (третирани с обикновена зърнена храна за мишки) и от мишките, получавали "млада" диета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !