Викингите са живели в Северна Америка поне до 1021 г.

С помощта на данни от дървесни пръстени учените датират по-точно исторически обект на ЮНЕСКО в Нюфаундленд

Ваня Милева Последна промяна на 02 ноември 2022 в 00:01 7705 0

Реконструирано викингско жилище от археологическия обект L'Anse aux Meadows, викингско селище в Нюфаундленд, Северна Америка, което е построено и обитавано около 1000 г. сл. н. е. В него могат да се настанят до 70-90 души, които са използвали мястото по време на експедиции с продължителност няколко години. L'Anse aux Meadows вероятно е функционирал подобно на база, от която викингите са предприемали пътувания до други области като залива Сейнт Лорънс, остров Принц Едуард, Ню Брънзуик, Лабрадор и Бафинова земя, където събират ресурси за Гренландия и отвъд нея. Кредит: World History EncyclopediaFlickr. Оригинално изображение от TravelingOtter. Качено от Emma Groeneveld (CC BY-SA 4.0)

Викингите са населявали Северна Америка точно допреди 1000 години, показва ново проучване.

Преброяването на пръстените на дърветата разкрива, че дървените предмети, намерени преди това в археологически обект на северния полуостров Нюфаундленд, са изработени от дървета, отсечени през 1021 г. Това е най-старата точна дата за европейците в Америка и единствената доказана отпреди пътуванията на Христофор Колумб през 1492 г., съобщават геолозите Маргот Куйтемс и Майкъл Дий и колегите им на 20 октомври в Nature.

Изследователите предполагат, че скандинавските викинги са построили и живели на мястото, наречено L'Anse aux Meadows, преди около 1000 години. Но по-ранните опити за по-точно датиране на селището, което включва три жилища и други постройки, направени от дървен материал и трева, и което сега е исторически обект, защитен от ЮНЕСКО, са били неубедителни. Доказателствата за евентуално второ викингско селище в Нюфаундленд отпреди около 1000 години остават условни.

Новото проучване се фокусира върху четири дървени предмета, намерени в L'Anse aux Meadows, който е разкопан за първи път през 60-те години на миналия век. Не е ясно как са били използвани предметите, но всеки от тях е бил изрязан с метални инструменти.

Дървесни пръстени под микроскоп. Кредит: University of Groningen

Върху три от находките изследователите Марго Куйтемс (Margot Kuitems) и Майкъл Дий (Michael W. Dee), и двамата от Университета в Гронинген, Нидерландия, и техният екип идентифицират годишни разтежни дървесни пръстени.

Трите изследвани парчета дърво от три различни дървета произхождат от контексти, които според археологията могат да се припишат на викингите. На всяко от тях има ясни следи от сечене и рязане с остриета, изработени от метал - материал, който не е произвеждан от местното население. Точната година може да се определи, тъй като през 992 г. от н.е. е имало мощна слънчева буря, която е предизвикала ясен радиовъглероден сигнал в пръстените на дърветата от следващата година.

Преброяването на пръстените на растежа до ръба на всеки дървен предмет, като се започне от пръстена от 993 г., показва една и съща възраст - 1021 г.

„Отчетливото увеличение на производството на радиовъглерод, настъпило между 992 и 993 г. сл. н.е., е открито в архиви на дървесни пръстени от цял ​​свят“, разказва доцентът по изотопна хронология Майкъл Дий и ръководител на изследването.

Всеки от трите дървени предмета показва този сигнал 29 растежни пръстена (години) преди ръба на кората.

„Намирането на сигнала от слънчевата буря 29 пръстена на растежа в кората ни позволи да заключим, че рязането е станало през 1021 г. сл. н. е.“, подчертава Марго Куйтемс, водещи автор на статията.

Въпреки точността си тази дата оставя без отговор кога викингите са стъпили за първи път в Америка. Възможно е L'Anse aux Meadows да е бил част от Винланд - регион в днешна Източна Канада, който е описан в исландски текстове от XIII в. като заселен от викинги.

Kuitems et al. предоставят доказателства, че викингите са били на северноамериканския континент през 1021 г. Кредит: Oscar C.R. Кредит: World History Encyclopedia/ Flickr /Finn Bjørklid /Emma Groeneveld (CC BY-SA 4.0)



Сагите

Броят на викингските експедиции до Америка и продължителността на техния престой отвъд Атлантическия океан остават неизвестни. Всички настоящи данни предполагат, че цялото начинание е било краткотрайно и културното и екологично наследство от тази първа европейска дейност в Америка вероятно е било малко. Независимо от това, ботаническите доказателства от L'Anse aux Meadows потвърждават, че викингите са изследвали земи и по-на юг от Нюфаундленд.

1021 г. сл. н. е. е най-ранната година, в която европейското присъствие в Америка може да бъде научно доказано. Предишните дати за присъствието на викингите в Америка са разчитали до голяма степен на исландските саги. Те обаче са започнали като устни истории и са били записани векове след събитията, които описват. Макар и противоречиви и на моменти фантастични, сагите също предполагат, че са се случили срещи, както насилствени, така и добронамерени, между европейците и местното население на региона. 

Но, за съжаление, са открити малко археологически доказателства в подкрепа на подобен обмен. Съществуват и други средновековни разкази, които предполагат, че видни личности от европейския континент са знаели, че викингите са достигнали суша отвъд Атлантическия океан.

Справка: M. Kuitems et al. Evidence for European presence in the Americas in AD 1021. Nature. Published October 20, 2021. doi:10.1038/s41586-021-03972-8.

Източник: 

Vikings lived in North America by at least the year 1021, Science News

Europeans in the Americas 1000 years ago, University of Groningen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !