Виртуална разходка в луксозната къща на лихвар от древен Помпей (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 октомври 2016 в 09:00 22946 0

Чрез комбиниране на традиционната археология с 3D технологията, изследователи от университета в Лунд, Швеция са успели да реконструират разкошната къща на лихваря Луций Цецилий Юкундус (Lucius Caecilius Iucundus) в Помпей в първоначалното й състояние преди изригването на вулкана Везувий преди хиляди години, съобщи Science Daily.

Извършената иследователска работа за виртуалната реконструкция е публикувана в списание Scires It.

След земетресението в Италия през 1980 г., кураторът на музея Помпей прикани международната научна общност да помогне да се документира античния римски град. С тази цел бе стартиран през 2000 година шведският проект Помпей ("The Swedish Pompeii Project") от Шведския институт в Рим, разказва Sci-news.

Районът е бил сканиран по време на теренната им работа през 2011-2012 и първите 3D модели на града вече са завършени.

Моделите показват какъв е бил живота на хората от Помпей преди изригването на вулкана Везувий.

Уникалният видео материал, произведен на базата на изследването, показва пресъздадения 3D модел на цял комплекс от къщи, Insula V1 .

"Чрез комбиниране на нови технологии с по-традиционни методи можем да опишем Помпей по-подробно и по-точно, отколкото бе възможно преди", заяви съавторът на д-р Николо Дел'Унто (Nicolo Dell’Unto), дигитален археолог от Университета в Лунд.

Наред с другите неща, археолозите откриха подови настилки от 79 от н.е.,  извършени са подробни проучвания на развитието на строителството през историята, почистени и документирани три големи богати имоти, таверна, мокри помещения, пекарна и няколко градини.

В една градина, те открили, че някои от крановете на красив фонтан са били отворени по време на изригването - водата все още течала, когато дъждът от пепел и пемза е падала над Помпей. 

В един магазин са намерени три, удивително непокътнати прозорци - направени от полупрозрачен кристален гипс.

Като проучват водопроводните и канализационни системи изследователите могат да интерпретират социалните йерархии -  вижда се как търговците на дребно и кръчми са зависими за водата от големите заможни семейства до известно време и как условията се подобряват към края, преди изригването. В Помпей е построен акведукт, който дава възможност на жителите да не се налага да разчитат на няколкото дълбоки кладенци или резервоари за събиране на дъждовна вода в големи заможни домакинства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !