Вирусите са еволюирали, за да поразяват по-силно мъжете, отколкото жените

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 декември 2018 в 13:46 10074 0

Човешки Т- клетъчен лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1) .

Дали характеристиките на човешкия грип не са резултат на вирусна еволюция?

Някои вируси причиняват по-слаби симптоми при жените, отколкото при мъжете, защото това съдейства за разпространението им, съобщава NewScientist.

Много инфекции причиняват по-тежко заболяване при мъжете, отколкото при жените. Мъжете, заразени с туберкулоза, е 1,5 пъти по-вероятно да починат от жените, мъжете, заразени с човешки папиломавирус, с пет пъти по-голяма вероятност ще развият рак, отколкото жените и мъжете, заразени с вируса на Епщайн-Бар, поне два пъти по-често развиват лимфом на Ходжкин от жените.

Мнозина смятат, че причина на този модел са разликите между имунната система на двата пола.

Но новото обяснение, публикувано в Nature Communications, се обръща към еволюцията на вирусите и казва, че жените са по-ценни гостоприемници. Жените могат да предадат инфекциите на децата си по време на бременност, раждане и кърмене. Затова еволюционният натиск върху вирусите е да са по-малко вредни за жените, твърдят Франциско Убеда (Francisco Úbeda) и Винсънт Янсен (Vincent Jansen) от Университета "Роял Холоуей" в Лондон.

От майка на дете

За да може един вирус да се разпространи, той трябва да произведе повече копия от себе си в организма на гостоприемника. Увреждането на последния е неизбежно следствие от това. "Това не е нещо, което патогенът особено иска да направи, защото ще влоши условията за самия себе си", разказва Янсен.

Изследователите използват математическо моделиране, за да покажат, че при патогените, които засягат и двата пола, естественият отбор на теория би трябвало да благоприятства тези, които причиняват по-малко заболявания при жените - ако могат да се предават от майка на дете.

Този еволюционен натиск може да обясни една отдавнашна загадка - защо човешкият Т- клетъчен лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1) прогресира до левкемия много по-често при японските мъже, отколкото при японските жени, но засяга и двата пола еднакво в Карибите. Изследователите твърдят, че това несъответствие се дължи на факта, че жените кърмят бебетата си по-често и в по-дълго време в Япония - давайки на вируса по-голяма възможност да влезе в друг гостоприемник.

За да е така обаче вирусът трябва да може да открие дали е във мъж или жена. Все още е неизвестно как може да направи това, но не е невъзможно, коментира Янсен. "Има различни видове хормонални и други пътища, които са леко различни за мъжете и жените", отбелязва той.

Ако можем да идентифицираме механизма, това би отворило възможността да го манипулираме. "Бихме могли да се опитаме да накараме вируса да мисли, че е по-скоро в женско тяло, отколкото мъжко тяло и следователно да предприеме по-различен курс на действие", казва Янсен.

Полови разлики

Изследването подчертава необходимостта от провеждане на клинични изпитвания и на двата пола, а не само на мъже, както често се случва, коментира Дейвид Дюнау (David Duneau), еволюционен биолог от Университета в Тулуза, Франция. "Самите паразити се държат по различен начин при мъжете и жените, така че трябва да знаем какво правят и в двата пола", коментира Дюнау.

Янсен планира да разгледа болестите по животните, като например ретровирусите, които причиняват рак при пилетата. "Когато  пилета са заразени с определен вирус, виждаме, че мъжките пилета развиват по-често тумори, отколкото женските", коментира изследователят.

Може ли еволюционният натиск върху вирусите да подкрепи твърденията на мъжете, че са по-силно засегнати от настинките или грипа?

Не, отговаря Янсен, тъй като предаването от майка на дете не е важен път за грипните вируси. "За мен това звучи като извинение на мъжете да не ходят на работа", шегува се ученият.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !