Висока стотици метра стена от прах затрупа Хартум, столицата на Судан (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юни 2017 в 08:25 15776 1

Кредит www.statesman.com

Небето над суданската столица Хартум стана кървавочервено в четвъртък, 1 юни, след като огромна пясъчна буря се извиси и обхвана града, разказва IBTimes.

Подобните на сцена от апокалиптичен филм видеокадри показват как дебелата стена от прах се приближава към града и бързо покрива сградите, автомобилите и хората в него.

Клипът, вероятно заснет от местно лице, показва как прахът засенчва слънцето, намалявайки видимостта значително, така че остават видими само силуетите на сградите през червената мъгла.

Тези прашни или пясъчни бури, наричани на арабски хабуб (haboob), се появяват в Хартум средно по 24 пъти в годината. Стената от прах може да достигне до 1500 м. Такава буря се движи с голяма скорост (30-100 км/ч) и може да погуби всичко живо по пътя си и да разруши къщи и съоръжения. Огромни количества пясък или прах затрупват околността.

Средната продължителност на бурята е около 3 часа. Xабубът е свързан със силна конвекция при нахлуване на студени въздушни маси.

Пясъчни бури се случват ежегодно в най-сухите региони на света като Сахара, Кувейт, Ирак, САЩ и създават много проблеми на жителите на тези региони.

В Судан се наблюдава увеличаване на броя на прашните бури, заради разширяването на пустинните райони.

Експерти на изменението на климата също предупреждават, че покачването на температурите, все по-оскъдните водни запаси и ниското плодородие на почвата могат да направят големи части от африканската държава необитаеми.

Снимка: PaanLuel Wël 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

04.07 2017 в 16:26

Нено Конспиролога вика, че нямало проблем.