Вижте как се бият жирафите (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 август 2017 в 10:01 5421 0

Една 10-метрова ограда не може да направи нищо, за да спре битката между два жирафа, пише IFLScience.

Въпреки високата ограда от бодлива тел, достигаща до раменете им, тези двама мощни мъжкари успяват да извият вратовете си над нея, опитвайки се направят някоя рана.

Двата жирафа искат да докажат своето надмощие, като многократно сблъскат главите си една в друга с движения, които странно се повтарят огледално. И никой не иска да отстъпи и да използва оградата като прикритие, за да избяга.

Вижте видеото:

Жирафите (Giraffidae) са едри бозайници от разред чифтокопитни. Те са най-високите наземни животни на планетата - до 5,5 - 6,1 м. Около 1/3 от височина представлява вратът им. Тежат до 900-1200 кг.

Вратът на жирафите е необичайно дълъг и въпреки това те, като почти всички други бозайници, имат само седем шийни прешлена.

Високият им ръст увеличава натоварването на кръвоносната система, особено по отношение на доставката на кръв до мозъка. Ето защо сърцето на жирафите е особено силно. През него преминава 60 литра кръв на минута, тежи 12 кг и създава налягане, което е три пъти по-голямо от това на човека. Независимо от това, то не може да понесе претоварването, когато главата на жирафа рязко се навежда или повдига. За да не причини смъртта на животното, кръвта на жирафа е по-гъста и има двойно по-висока плътност на кръвните клетки, отколкото при хората. Освен това, жирафът има специални заключващи клапани в голямата цервикална вена, които прекъсват кръвообращението по такъв начин, че налягането да остане в основната артерия, доставяща кръв до мозъка. Тъмният език на жирафа е много дълъг и мускулест - жирафът може да го изтегля нагоре до 45 см, за да достигне клоните.

Шарката на козината се състои от тъмни петна, които се открояват на по-светлия фон, която за всеки жираф е индивидуална като отпечатъците на пръстите на хората. Долната част на тялото при жирафа е по-светла и без петна. На главата жирафите и от двата пола имат два рога (ossicon), удебелени в краищата. Понякога имат два чифта рога.

Жирафите имат много добро зрение, слух и обоняние, което им позволява да забелязват опасностите отдалече. Разбира се, за това допринася и високият им ръст - те могат да виждат на разстояние до един километър.

Жирафите могат да се движат бързо и в случай на необходимост да достигнат скорост от 55 км / ч, т.е. на кратки разстояния могат да изпреварят състезателен кон. Но обикновено ходят бавно, премествайки първо двете десни копита, после левите. Поради голямата си тежест и тънките си крака, жирафите могат да ходят само на твърда повърхност. Блатните пространства и реките често представляват непреодолими бариери за жирафите. Трябва също да се отбележи, че тези привидно тромави и бавно движещи се животни могат да прескочат, преодолявайки бариери с височина от 1,85 метра.

Към 2017г. в света са останали около 100 000 жирафа.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !