Вижте на живо 600-те Марша за наука (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 април 2017 в 18:23 3014 0

Маршът за наука в Берлин

Първият по рода си Марш на науката се проведе в Деня на земята. Това е глобалната инициатива, която се случва в повече от 600 града по цял свят.

Учените се обявяват срещу политическия популизъм и нарастващите лъжи към избирателите, като издигат призиви за аргументирани с наука политики в интерес на обществото и за повече финансиране на науката. С него учените и техните поддръжници по цял свят целят да се опълчат срещу опитите да се дискредитира научният консенсус и да се ограничат изследванията в сферата на науката. Акт, който мнозина виждат като целеустремена политическа атака срещу фактите и доказателствата, подронваща интегритета на науката. 

На много места по света, както и в България, освен това се извършват бюджетни съкращения за изследвания, цензура на изследователите и заличаване на важни данни. Затова организаторите от March for Science заявяват: "Ние излизаме на поход, за да призовем да се върне полагащата се роля на научната "увереност" в обществените дебати".

"Ние излизаме на поход, за да призовем да се върне полагащата се роля на научната "увереност" в обществените дебати", подчертават още организаторите на своя сайт.

Стотици "сателитни" шествия са планирани в страни като Австралия, Бразилия, Канада, много страни в Европа, Япония, Мексико, Непал, Нигерия и Южна Корея. България също е на картата на научните маршове.

Шествието на българските учени се проведе от Софийския университет до Президентството.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !