Вижте най-детайлната снимка на молекулярните облаци на Орион

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 07 януари 2017 в 11:00 7920 0

Кредит ESO/VISION survey

Най-детайлното изображение на Орион А.

Астрономи получиха най-детайлната снимка на молекулярните облаци на Орион с телескопите на обсерваторията „Паранал“ в Чили.


Новото изображение от обзора на небето VISION (Vienna Survey In Orion) е комбинация от изображения получени в близката инфрачервена част на светлинния спектър, получени с телескопа VISTA от обсерваторията „Паранал“ в Чили. То представлява цялостно изображение на молекулярния облак Орион А, един от двата гигантски молекулярни облака в Молекулярния комплекс Орион (the Orion molecular cloud complex OMC). Орион А се простира в продължение на около 8 градуса на юг от известната част на съзвездието Орион, позната като „мечът на Орион“ и се намира на 1350 светлинни години от нас.

VISTA има възможност да наблюдава голяма част от небето, като получава изображения с много чувствителни инфрачервени детектори, като това прави телескопа идеален за получаване на дълбоки, висококачествени инфрачервени изображения, нужни за този обзор, съобщават от сайта на ESO.


Обзорът на VISION е довел до създаването на каталог, съдържащ почти 800 000 звезди, млади звездни обекти и далечни галактики, като всеки един от тях е идентифициран. Това означава, че астрономите са успели да направят анализ в много по-голяма дълбочина и по-добро покритие небето от всеки друг, правен до сега в тази част от небето.
VISTA може да види светлина, невъзможна да се види с човешко око, което позволява на астрономите да идентифицират до сега невъзможни за наблюдение обекти в тази звездна люлка. Изключително младите звезди не могат да се наблюдават във видимата част на спектъра, но можем да ги засечем при наблюдения в инфрачервения диапазон на светлината, където прахът, който ги закрива е по-прозрачен.


Новото изображение представлява една голяма стъпка напред в разкриването на по-пълната картина на процесите на звездообразуване в Орион А, както на по-маломасивни така и на по-масивни звезди. Най – ефектният обект, разбира се, е известната мъглявина Орион, известна още като М42, като можем да я видим в лявата част на изображението. Този регион е част от меча на Орион. Обзорът, направен с VISTA обхваща както познати до сега обекти, така и новооткрити, като включва пет нови кандидата за млади звездни обекти и десет кандидата за звездни купове.


Накъдето и да погледнем в това детайлно изображение на Орион А можем да открием нови и интересни обекти – от тъмни молекурярни облаци, през малки звездни купове и дори галактични купове, лежащи далеч отвъд пределите на Млечния път.
Така това изключително детайлно изображение на Орион ни дава нова наблюдателна основа за по-нататъшни изследвания на звезди и процесите на формиране на звездните купове, като още веднъж подчертава силата на телескопи като VISTA.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !