Вижте най-големия в света 3D печатан ракетен двигател

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 февруари 2019 в 10:53 4845 0

NASA / Orbex

Виждали сме 3D печатани ракети и преди, но никога в такъв мащаб.

Британската стартъп космическа компания Орбекс наскоро демонстрира гигантска втора степен на първата си ракета - най-големият в света ракетен двигател, направен с 3D печат, според прессъобщението на компанията.

Цялата ракета, включително двигателят, ще бъде висока 17 метра - приблизително една четвърт от размера на ракетата Falcon 9 на SpaceX за сравнение.

Новината идва седмици след като базираната в САЩ стартъп компания Relativity Space  сключи договор с военновъздушните сили на САЩ за изстрелването на 3D печатана ракета от Кейп Канаверал във Флорида.

Orbex работи с ветерани космически инженери от организации като НАСА и Европейската космическа агенция, за да изгради втората степен на ракетата, която е част от многостепенна ракета, която ще извежда космически кораби в орбита след изстрелване от Земята.

Компанията твърди, че за „първи път с 3D принтер е бил произведен ракетен двигател в едно парче без съединения". Това означава, че ракетата е до 30% по-лека и 20% по-ефективна от другите малки ракети-носители. Няма заварки или съединения, което означава, че ракетата може да издържи по-добре на екстремни температури и колебания на налягането.

Ракетата е проектирана да използва био-пропан, "чисто гориво, възобновяем източник на гориво, който намалява въглеродните емисии с 90 процента."

Кредит: Orbex

3D печатано бъдеще

Orbex вече направи важни стъпки, избирайки миналата година все още непостроения космодрум Съдърланд, Шотландия за предстоящия си първи старт през 2021 г. Компанията си партнира с швейцарската хайтек сателитна компания Astrocast за старта на 64 наносателита за изграждането на глобална Интернет мрежа.

Това е още един знак, че частният космически сектор расте - и с неумолими темпове. технологията за 3D печат може да гоя изтласка напред още повече.

Статията първоначално е публикувана от Futurism. Прочетете оригиналната статия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !