Вижте най-невероятните паяци в света (галерия)

Антония Петрова Последна промяна на 07 май 2017 в 10:00 10271 0

Thwaitesia argentiopunctata Снимка: Nicky Bay

Повечето паяци, с които сме се срещали, обикновено стоят в ъгъла на стаята и изглеждат или кафяви на цвят или без характерни белези. Всъщност обаче, паяците са изключително разнообразни - те живеят в почти всяка част на света и имат различни, изобретателни начини на живот и препитание.

Светът на паяците често пренебрегван. Вижте най-впечатляващите от тях.

Огледален паяк (Thwaitesia argentiopunctata)

Задната част на този невероятен паяк е покрита с множество подобни на огледала плочки. Те вероятно са съставени от кристали на гуанина, които придават цвят на някои членестоноги. Според наблюденията на Ники Бей, те не винаги остават еднакви по размери.

Когато паякът се движи или са възбудени, плочките се свиват до на вид малки стъклени парченца. Когато паякът е в покой, огледалата увеличават размерите си. Паяк, който почива за повече от един час, има сиви плочки, покриващи цялата задна част, които създават повърхност подобна на огледало.

Снимка: Nicky Bay

Паяк-тъкач с форма на дървен клон (Poltys)

Има различни начини за приспособяване към заобикалящата среда. Този паяк-тъкач се слива със заобикалящата го среда благодарение на окраската си, наподобяваща дърво, както и на особеността на тялото си - възел, подобен на край на клон.

Тези паяци стоят неподвижни и са изцяло прикрити през деня, затова не изглеждат нещо друго освен парче дърво. През нощта ситуацията се променя - те са активни и изграждат сферични мрежи за улов на любимата си плячка молците.

Снимки: Nicky Bay

Рис паяк (Hamadruas)

Този вид паяци прекарва повечето от живота си върху някое растение в засада на потенциалната жертва. Могат да бъдат разпознати по власинките по краката си. На снимката майка-рис паяк обградена от малки паячета.

Снимка: Nicky Bay

Широкоглав дървесен паяк (Caerostris)

С малки очи и голяма глава този паяк е учудващо сладък. Той обхваща с крака клоните и е оцветен като кора, за да бъде по-малко забележим за враговете. При ултравиолетова светлина много паяци сияят и този вид също не е изключение. 

Снимки: Nicky Bay

Калинкоподобен паяк (Paraplectana)

Въпреки че изглежда досущ като калинка, този паяк е всъщност класически случай на бейтсовска мимикрия. Червеното тяло и черните точки на истинските калинки предупреждават враговете, че са неприятни на вкус. Тези паяци съвсем не са лоши на вкус, но по този начин мамят хищниците, че са. Цветът служи също така и като признак за опасност, който животните инстинктивно избягват. 

Снимка: Nicky Bay

Дългорогов паяк (Macracantha arcuata)

Този паяк има едни от най-дългите рога сред паякообразните. Целта им е неизвестна, ако има такава, но със сигурност изглеждат впечатляващо. Една от теориите е, че рогата плашат хищниците, но това не е потвърдено. Рогата всъщност са твъде тежки за паяците да стоят изправени, затова естественото им положение е под ъгъл.

Снимка: Nicky Bay

Мравкоподобен скачащ паяк

Това мравка ли е? Пребройте броя на краката. Всъщност това е скачащ паяк, който се прави на мравка. Много паяци имитират мравки, обикновено по две основни причини. Първата е за защита. Мравките обикновено са агресивни и са познати на хищниците (като птици) с не много приятния си вкус.

Някои имитиращи мравки насекоми дори се присъединяват към мравешките колонии. Повечето паяци обаче, имитират мравки, за да се доберат до истинските мравки и да ги изядат. Те се преструват, че са мравки и дори променят поведението си като тяхното. Щом се приближат веднага сграбчват плячката си.

Снимки: Nicky Bay

Паяк - червена палатка (Cyrtophora unicolor)

Въпреки че този паяк изглежда като че има огромна палатка върху себе си си, той се нарича по този начин заради формата на тялото си. Паякът прави триизмерна мрежа, която не е лепкава и изглежда като палатка. Размерът му е по-малко от 2 см. Издатините по долната му част изглеждат като стотици очи, но всъщност са просто издатини.

Снимка: Nicky Bay

Скачащ паяк (Cosmophasis)

Тези паяци са сред най-харизматичните. Огромните им очи им придават любознателен вид. Именно поради големина на очите, те имат много добро зрение и са активни ловци. Не правят мрежи, но използват копринени нишки в помощ на улавянето на жертвата редом до уменията им за подскачане.

Снимка: Nicky Bay

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !