Вижте първите по рода си снимки на същества, скрити на морското дъно на Антарктика

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 февруари 2018 в 10:37 6374 0

Морското дъно на Южния океан.

Редки животински видове бяха открити от биолога д-р Сузане Локхарт, която миналия месец посети по-рано неизследван район от морското дъно в Антарктика с подводница като част от научна експедиция, организирана от Greenpeace, съобщи The Guardian.

Локхарт подчертава необходимостта от защита на живота в един от най-отдалечените места на планетата.

Образци на откритите представители на флората и фауната, както и няколко часа видео материали са изпратени за лабораторни проучвания. Локхарт се надява, че ще може да идентифицира нови видове. Тя също така отбеляза, че получените данни "са от голямо значение за бъдещето на Южния океан".

Заливът Хоуп, Антарктика. Снимка: Christian Åslund/Greenpeace

Морското дъно на Южния океан. Снимка: Christian Åslund/Greenpeace

"Като се идентифицират уязвимите морски екосистеми и се регистрира местонахождението им с CCAMLR (Комисия за опазване на живите антарктически морски ресурси), те могат да бъдат включени в математически модели, които се използват за създаване на морски защитени територии за този регион" - обяснява Локхарт.

"Следователно е важно не само да изучим и разберем безгръбначните общности, които живеят на морското дъно около Антарктика, но и тези открития могат да бъдат използвани директно, за да помогнат за опазването на екосистемата като цяло" - добавя биологът.

Антарктическа морска лилия. Снимка: Christian Åslund/Greenpeace

"Освен това, поддържането на здрава популация от крил е важно както за морските безгръбначни на Антарктида, така и за пингвините, тюлените и морските птици", отбелязва Локхарт.

Тя споделя, че е открила невероятно разнообразие от животински видеве на морското дъно.

Дропстоун от дъното на Южния океан. Снимка: Christian Åslund/Greenpeace

"Гамата от цветове и видовото разнообразие, като корали, са наистина впечатляващи, дъното изглежда като красива градина" - споделя биологът. Локхарт заяви, че не е била така развълнувана през всичките 25 години като биолог в Антарктика. "Сега мога да видя с очите си какво съм изучавала толкова години", коментира тя.

Шестлъчева гъба. Снимка: Christian Åslund/Greenpeace

Рогов корал. Снимка: Christian Åslund/Greenpeace

Антарктически морски таралеж.Снимка: Christian Åslund/Greenpeace

Специалистите от Грийнпийс се надяват новите данни да им помогнат да убедят обществото в уязвимостта на антарктическата екосистема и необходимостта от създаването на резерват с площ 1,8 милиона кв. км в района на Антарктическия океан.

Полиноиден поличев червей. Снимка: Christian Åslund/Greenpeace

Антарктическа морска лилия. Снимка: Christian Åslund/Greenpeace

Гигантският айсберг, който се откъсна от антарктическия шелфов ледник Ларсен С през юли миналата година, откри цяла неизвестна досега древна флора и фауна, затворена под леда 120 000 години.

British Antarctic Survey. Антарктическият шелфов ледник Ларсен.

Екипът, ръководен от Британската служба за антарктически проучвания (British Antarctic Survey - BAS), ще отплава от Фолкландските острови на 21 февруари, за да събере образци от новоразкритото морско дъно под айсберга, наречен A68.

Това е спешна мисия, тъй като екосистемата може да се промени, тъй като ще се излага на слънчева светлина за пръв път от хиляди години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !