Вижте цялата пресконференция на НАСА от 28 септември

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 септември 2015 в 11:20 3104 0

По време на пресконференция в централата на НАСА, учени на агенцията обсъждат новите данни от орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), които осигуряват най-силното доказателство, че има все още вода в течно състояние, която сезонно тече и днес на Марс.

Използвайки изображения от спектрометъра на MRO, изследователите откриват следи на хидратирани минерали по склоновете, където са наблюдавани мистериозните периодични ивици (Recurring Slope Lineae - RSL).

Тези тъмни ивици се появяват и изчезват с течение на времето. Те потъмняват и изглежда като че ли се стичат по стръмните склонове през топлите сезони, а след това избледняват и изчезват в студените. Появяват се на няколко места на Марс, където температурите са над минус 10 градуса по Фаренхайт (минус 23 по Целзий) и изчезват, когато е студено. 

Тези спускащи се потоци, често са описани като вероятно свързани с течна вода. Новите резултати за наличие на хидратирани соли върху склоновете много вероятно са свързани с тези тъмни структури. Хидратните соли биха понижили точката на замръзване на течния разтвор на натриев хлорид, точно както прави солта по земните пътищата. Учените казват, че вероятно плитко под повърхността има отложения с достатъчно вода, дренираща се към повърхността, което обяснява потъмняването.

"Откриване на хидратирани соли по тези склонове означава, че водата играе жизнено важна роля във формирането на тези ивици", заяви Луендра Ойха от Технологичния институт на Джорджия в Атланта , водещ автор на доклада за тези резултати, публикуван на 28 септември от Nature Geoscience.

Ойха първи забелязва тези озадачаващи характеристики още като студент в Университета през 2010 г., с помощта на снимки от High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) на MRO. 

Наблюденията спектрометъра на инструмента CRISM (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars) на сондата MRO показват следи на хидратирани соли на различни места, но само когато тъмните ивици са сравнително широк. Когато изследователите разглеждали същите места и RSL не са толкова широки, те не са открити никакви хидратирани соли.

Ойхаи неговите съавтори интерпретират спектралните подписи като предизвикани от хидратирани минерали, наречени перхлорати. Хидратираните соли са вероятно смес от магнезиев перхлорат, магнезиев хлорат и натриев перхлорат. Някои перхлорати, разтворени в течности не замръзват дори при температури като минус 94 градуса по Фаренхайт (минус 70 по Целзий). На Земята перхлоратите се срещат в пустините.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !