Вкаменелост от опашка доказва, че теропод е бил първият известен плуващ динозавър (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 май 2020 в 00:00 5244 0

Кредит Скрийншот от видеото

Опашка от един от най-големите и най-енигматични видове динозаври изглежда дава отговор на древна мистерия за изчезналите животни - дали са можели да плуват.

Откриването на огромен фосил на опашка, принадлежала на теропода Spinosaurus aegyptiacus, предполага, че тези големи хищници все пак са били водни животни, използващи опашката си, за да плуват и ловуват в реките преди милиони години. Изследването е публикувано в списание Nature.

"Това откритие наистина отваря очите ни за цял нов свят от възможности за динозаврите", обяснява палеонтологът Низар Ибрахим (Nizar Ibrahim) от Университета на Детройт Мърси. "Това не се вписва в досегашните истории, то започва нова история и драстично променя неща що се отнася до това, което знаем, че динозаврите са можели да правят".

Реконструкция на опашката на Spinosaurus (липсващите кости са показани в бяло). В средата - разрез на дялове на опашката и промяната в прешлените и разположението на мускулите. Долу - новият изглед на Spinosaurus - в черно са изобразени меките части, в червено са кости, намерени през 2008 г. от местен колекционер, в зелено са костите от новите разкопки, а в жълто фрагменти от кости. Рисунки: Marco Auditore, Снимки: Gabriele Bindellini, Nature 2020

Преди векове учените предполагат, че земните динозаври може би са живели и във водна среда, но в последните десетилетия тази идея е отхвърлена и повечето проучвания предполагат, че нелетящите динозаври са живели само на сушата.

Но спинозаврите променят тази идея, защото някои древни кости предполагат, че може би са имали адаптации и за живот във вода. Ибрахим и колегите му предполагат това в предишно свое проучване, но други изследователи не са убедени в това.

Сега, в новото си проучване, екипът твърди, че това е първото "неоспоримо доказателство за структурата за придвижване във вода на този динозавър".

Доказателството е голяма опашка, подобна на плавник, открита в каменните формации от креда Кем Кем в Източно Мароко.  

Предполага се, че фосилът е на възраст 90 до 100 милиона години и допълва идеята за външния вид на Spinosaurus, разширявайки известното от единствения запазен скелет от този вид (другият е бил унищожен през Втората Световна Война).

"Този динозавър е имал опашка с неочаквана и уникална форма, която се състои от изключително дълги нервни окончания и издължени прешлени, които формират голям, гъвкав орган, подобен на плавник, способен на дълбоко странично извиване", обясняват учените в своята публикация.

В проучването екипът изследва какви тласъци може да създаде тази структура, плувайки във вода, и заключват, че представянето на опашката е сравнимо с това на съвременни водни гръбначни с подобни израстъци.

С други думи Spinosaurus показва най-доброто досега доказателство, че динозаврите - или поне този конкретен вид - е можел да плува във вода.

"Това откритие слага край на идеята, че нелетящите динозаври никога не са завземали водните територии", обяснява Ибрахим. "Този динозавър активно е гонел плячка във водата, не просто е стоял в плитчините, очаквайки рибата да се доближи. Вероятно е прекарвал по-голямата част от живота си във водата".

Източник: Science alert - Groundbreaking Spinosaurus Discovery Just Made It The First Known Swimming Dinosaur

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !