Вместо Деветa планета в Слънчевата система, откриха кафяво джудже

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юни 2017 в 01:57 16328 6

Кредит NASA

Концепция на художник за кафявото джудже.

Новият инструмент за любители-астрономи, стартирал по-рано тази година, за да помогне на учените в търсене на нови светове във външната Слънчева система, вече доведе до първото откритие - кафяво джудже на около 100 светлинни години от Слънцето, съобщи phys.org.

Само шест дни след началото на проекта Backyard Worlds: Planet 9 четирима различни потребителя предупредиха научния екип за любопитен обект, чието присъствие е потвърдено от инфрачервен телескоп.

Подробности за изследването са публикувани в списание Astrophysical Journal Letters

"Аз съм толкова горд от нашите доброволци, забелязали този нов студен свят. Това е важно за науката", отбеляза Джаки Фахрити, старши изследовател от Катедрата по астрофизика на Американския музей по естествена история и един от изследователите на проекта Backyard World.

Проектът Backyard Worlds позволява на всеки с компютър и интернет връзка да преравя изображенията, направени от телескопа на НАСА "Wide Field Infrared Survey Explorer" или WISE. Ако обектът е достатъчно близо до Земята, че ще "се движи", когато се сравняват изображенията на една част от небето, направени през интервали от няколко години.

Целта на проекта Backyard Worlds, който има повече от 37 000 доброволци, е да идентифицира движещи се обекти за по-нататъшно изследване от научния екип.

Съществуването на "Деветата планета" придоби по-голяма тежест миналата година, когато учени от Калифорнийския технологичен институт обявиха, че една планета с маса 10 пъти масата на Земята вероятно съществува на около 30 милиарда километра разстояние.

Снимки на откритото кафяво джудже. Източик: NASA

Няколко дни след старта на проекта Backyard Worlds един от доброволците открива много слаб обект, преместващ се на изображенията на WISE. След това обектът е забелязан от трима други доброволци от Русия, Сърбия и САЩ. След първоначалния анализ на откритието от изследователския екип на проекта то е разпределено за наблюдение от телескопа на НАСА "Infrared Telescope Facility" в Хавай, който потвърждава, че това е неизвестно досега кафяво джудже само с няколко стотин градуса по-топло от Юпитер. 

Кафявите джуджета, понякога наричани "неуспели звезди", често се срещат в Млечния път. Те нямат достатъчно маса, за да поддържат ядрен синтез, но са достатъчно горещи, за да светят в инфрачервения диапазон.

Въпреки че изследователският екип на Backyard Worlds се надява да намери Деветата планета, която вероятно се крие в покрайнините на нашата Слънчева система, кафяви джуджета също са вълнуващи открития.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11568

6

PetarD

05.06 2017 в 15:59

Не съм пропуснал нищо. Я погледни гугъл кеша дали я има тази запетая там или да вадя срийншот ;).

8001

5

Georgi Gerov

05.06 2017 в 12:22

PetarD, пропуснал си да "прочетеш" запетайката в заглавието

11568

3

PetarD

05.06 2017 в 11:32

Пишат, че е на 100 светлинни години.

15914

2

поп Дръвчо

05.06 2017 в 10:56

Може и спътник на Слънцето да е. На този етап не е много ясно къде е и накъде се движи, а само че е относително наблизо.

11568

1

PetarD

05.06 2017 в 09:26

Уплашихте ме с това заглавие. Реших, че кафявото джудже е в Слънчевата система. Малко редакция не е излишна.