Внезапно проявилата се "шизофрения" при младеж всъщност се оказва кожна инфекция

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 март 2019 в 11:46 16762 0

Лезии на бедрото (А) и глезена (В) на пациента. (Breitschwerdt et al., JCNSD, 2019)

Халюцинации, объркване, мисли за самоубийство и убийство. Всички тези симптоми на 14-годишен пациент насочват към бързо развитие на шизофрения.

Но когато обичайното лечение се проваля, лекарите започват да търсят причината другаде и откриват много различен проблем, съобщават Science alert.

Истинският виновник за проблемите в психичното здраве на тийнейджъра е патоген, свързан с т.нар. "болест на котешкото одраскване". Пациентът вече се възстановява, но този случай предизвиква интереса към връзките между инфекциите и психичните заболявания.

Bartonella henselae е бактерия, често откривана в кръвта на котки, особено котенца. Когато се предаде чрез одраскване или ухапване, може да предизвика локални лезии или подуване и понякога по-сериозни проблеми за сърдечната и нервната система. 

Едно от заболяванията, които обикновено не се предизвикват от B. henslelae е шизофренията.

Затова когато щастливият, социално активен юноша внезапно развива редица психиатрични симптоми през 2015, включително заплахи за самоубийство измежду твърдения, че е "прокълнатия син на дявола", никой първоначално не се е замислил да търси следи от инфекция.

Историята на младежа може да помогне това да се промени. Учени от щатския Университет в Северна Каролина предполагат, че това може да е ясен пример за връзка, която преди е била пренебрегвана. 

"Този случай е интересен по много причини", разказва ветеринарния лекар Ед Брайтшвард (Ed Breitschwerdt). "Освен предположението, че инфекциите с Bartonella сами по себе си могат да доведат до влошаване на невропсихиатрични разтройства като шизофрения, сега се повдига въпроса колко често инфекция може да е свързана изобщо с развитието на психиатрични разстройства."

Изходът за младия пациент е щастлив в крайна сметка, но отнема време да се стигне до там. Всички първоначални лечения са неефективни. Една седмица на арипипразол по време на болничния престой помагат да се намалят идеите за убийство и самоубийство, но все още пациента изпитва психоза. През следващите седмици той става съвсем объркан, с изблици на гняв и нерационални страхове, което прави нормалния му живот невъзможен. Някак зловещо, той дори подозира, че домашната котка иска да го убие. 

Лекарският екип има истинска загадка пред себе си, след като различни лечения на психозата и проучването на други възможни причини за симптомите като автоимунно заболяване, се провалят. 

Едва десет месеца по-късно родителите му попадат на първото доказателство, че се случва нещо друго. Оказва се, че червените линии по кожата на младежа са повече от просто стрии, които се получават, докато тийнейджърите израстват. В началото на 2017 лекар изследва раните и предполага, че бактериална инфекция, предизвикана от котката може да е в основата на психозата. Има данни за невробартонелоза - неврологичното влияние на инфекцията с Bartonella, която влияе върху поведението, предизвиквайки епизоди на объркване и други неврологични симптоми.

Има и други доказателства, които предполагат, че паразита Toxoplasma gondii, също свързван с котките, някак има връзка и с шизофренията. За щастие симптомите на младежа отшумяват, след курс на антимикробна химиотерапия, позволявайки му да се върне към нормалното си душевно и физическо здраве. 

Това са добри новини за пациента и семейството му, но също така този случай допринася към изследването на идеята, че в част от случаите симптомите на неврологични разтройства може да се коренят в инфекция. И не става дума само за шизофрения.

Всяко заболяване от Алцхаймер до Паркинсон може да са в особена връзка с микроорганизми. Може би това, което приемаме за една болест е всъщност е разнообразие от подвидове с различни причини и прояви. 

"Отвъд този случай има много опити да се разбере потенциалната роля на вирусни и бактериални инфекции при тези комплексни болести. Той е едно от доказателствата, че може да има такава връзка и ни дава възможност за бъдещи проучвания," смята Брайтшварт. 

Връзката между ума и телесните микроорганизми, тези, от които се нуждаем, както и нежеланите, изглежда много по-сложна, отколкото някога се е предполагало. 

Пълния текст на проучването е публикуван в списанието Journal of Central Nervous System Disease.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !