Внушителен храмов комплекс е открит под могила в Северна Ирландия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 август 2020 в 14:38 10405 0

Кредит Oxford Journal of Archaeology 2020

Въздушна снимка на Нейвън Форт.

Археолози откриват следи от монументален храмов комплекс, датиращ от ранната желязна епоха, под могила в Нейвън Форт в Северна Ирландия. Серията структури изглежда формира най-големият и сложен ритуален комплекс, откриван в Северна Европа от онова време.

На пръв поглед Нейвън Форт изглежда като обла могила върху друг, ограден с дървета хълм. Местните легенди разказват, че това място е създадено от Мача, древна богиня на войната и плодовитостта. Разположено в графство Армаг в съвременна Северна Ирландия, укреплението е смятано за древната столица Улстер и един от петте царски церемониални центъра с праисторически произход, разпръснати из острова преди повече от 2 000 години.

Богатата история на мястото е ценена отдавна, но изглежда Нейвън Форт е бил още по-голям и значим, отколкото се е смятало преди.

В своята публикация в Oxford Journal of Archaeology, археолози от Кралския университет в Белфаст и Университета на Абърдийн в Шотландия съобщават за скорошно по-задълбочено проучване на местността с помощта на неинвазивни археологически техники на изследване. Разликите в магнитните сили и електрическото съпротивление на почвата показват многобройни структури, които лежат скрити под земята, като отпечатъци от отдавна изгубени древни постройки.

Изследване на Нейвън Форт с магнитна градиометрия. Кредит: Comparative Kingship Project/Queen's University, Oxford Journal of Archaeology 2020

Преди се е предполагало, че мястото е изоставено след 95 г. пр.н.е., но новите открития показват, че активността е продължила и през Средновековието.

"Разкопките през 1960-те години разкриват една от най-забележителните серии сгради от който и да е регион на праисторическа Европа, включително и серия постройки от ранната желязна епоха със структури с 40-метрови греди, построени през 95 г. пр.н.е.", обяснява д-р Патрик Глийсън (Dr Patrick Gleeson), преподавател по археология в Кралския университет в Белфаст.

"Нашите открития добавят допълнителни данни, които предполагат, че постройките, открити през 1960-те години не са жилища, обитавани от крале, а серия масивни храмове, едни от най-големите и най-сложни ритуални места в който и да е регион на късната праисторическа Северна Европа преди Римската империя", добавя Глийсън.

Източник: IFLScience - Vast Temple Complex Found Hidden Beneath Mound In Northern Ireland

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !